Az immunrendszer megfelelő és erős működése a megfelelő étkezés és a megfelelő bélflóra kialakulásánál kezdődik. Ha szeretnénk megelőzni a szezonális betegségek kialakulását, akkor érdemes a közeli boltba leugrani és a következő néhány élelmiszert beszerezni.

Mondjuk, hogy miért!

 • Citrusfélék
  Megfázás esetén először talán a C-vitaminos dobozhoz nyúlunk, de a citrusfélék összes fajtájában nagyon magas számban megtalálható természetes formájában. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, ami az immunerősítés céljából elengedhetetlen, így hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a fertőzésekkel szemben.
 • Kaliforniai pirospaprika
  Gondolhatnánk, hogy a legtöbb C-vitamin egyértelműen a citrusfélékben található, ám a kaliforniai paprikában háromszor annyi rejtőzik. Ráadásul magas a béta-karotin-tartalma is, ami a szem és a bőr állapotát óvja meg.
 • Brokkoli
  A brokkoli igazi vitaminbomba, ami feltölti a testet. Megtalálható benne az A-, C- és E-vitamin, rostok és antioxidánsok.
  A vitaminok megtartása érdekében inkább csak gőzöljük és – ha lehet – ne főzzük, hogy a hasznos anyagok ne vesszenek el.
 • Gyömbér
  A téli időszakban gyakrabban előkerülő növény nagyon hatásos megoldást jelenthet megfázás vagy vírusos megbetegedések esetén. Gyulladáscsökkentő hatása mellett enyhíti a hányingert és a torokfájást is.
 • Joghurt, kefir
  Azokat a joghurtokat és kefireket érdemes levenni a polcról, amelyeken látható az „élőflórás kultúra” kifejezés. Ezek a termékek segítik az immunrendszert és javítják a bélflóra működését.  Mindenképp a natúr változatok mellett döntsük, hiszen a sok cukor csak tovább gyengíti szervezetünket.

A helyes és tudatos táplálkozás adja az alapját annak, hogy egészségünk kellőképp szinten tudjon maradni. Fontos a mindennapi életben kerülni a stresszhelyzeteket és rendszeresen sportolni. Nem mindig a műanyagba csomagolt bogyók jelentik a megoldást, de fontos hangsúlyozni, hogy bizonyos esetekben csak szakorvos képes megfelelő ellátást biztosítani. Megelőzés céljából mindenképp válasszunk természetes alapanyagokat.