A magas koleszterinszint komoly további egészségügyi problémákat képes okozni, amelyeket nem szabad félvállról venni. A koleszterint sok esetben elégendő néhány életmódbeli változással csökkenteni vagy pár egészséges szokás bevezetése is a javunkra válhat.

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapvető relevanciával bír a koleszterinszint egészséges szinten tartásában. Kerüljük a vörös húsokat, a teljes tejtermékeket. Ha zsírra vágyunk akkor inkább fogyasszunk olívaolajat, avokádót vagy magvakat. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljeskiőrlésű gabonát, halat vagy csirkehúst.

A sportolás az egészséges élet alappillére. Nem kell mindjárt olimpikonnak gondolni magunkat, az is elegendő, hogyha heti 3-4 alkalommal egy ütemesebb sétát beiktatunk. De az úszás, a kerékpározás vagy a kocogás/ futás is mind-mind a koleszterinünket támogatja. A legfontosabb, hogy rendszeresen végezzünk testmozgást.

Az alkohol sosem volt a barátunk, ha az egészségünkről van szó. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor igenis illik elővenni egy üveg pezsgőt vagy valamilyen szeszesitalt. Figyeljük a mértékkel való fogyasztásra, kerüljük a túlzott mennyiséget.

A dohányzásról, mint káros szenvedélyről rengeteget hallottunk már, de mégis sokan élnek még ezzel a szenvedéllyel. Ugyanakkor növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal a koleszterinszint megemelkedését is.

Az egészséges életmód képes csökkenteni a koleszterinszintünket és pozitívan tud hatni az életminőségünkre. Ha nehézségünk adódik az életmódváltás terén nyugodtan forduljunk szakemberhez és kérjük a segítségét!