Fogorvoshoz senki nem szeret járni, legyenek bármennyire is kedvesek a szakorvosok és asszisztensek. De a fogszuvasodás nem olyan probléma, ami magától elmúlik, sőt csak rosszabb lehet. Sokan tapasztalják ezt a problémát annak ellenére, hogy fokozottan figyelnek a fogmosás és a szájhigiénia meglétére. De akkor hogy alakulhat ki lyukas fog?

Nos, a kérdésre a válasz összetett. Gyerekként biztos sokszor hallottuk, hogy ne együnk annyi édességet, mert rosszak lesznek a fogaink, ami azt illeti van benne igazság. Ha tudományosan közelítjük meg akkor ez a folyamat akkor megy végbe, ha cukor és keményítőtartalmú ételeket fogyasztunk (legyen étel vagy ital egyaránt). Ilyenkor a fogakon lévő lepedékben lévő baktériumok savat kezdenek el termelni, amely felemészti a zománcot, ilyenkor a száj pH-ja teljesen felborul.

Étkezés után min. 30 percre van szüksége szájunknak, hogy visszatérjen a normális értékbe a pH-szint. Ha nem hagyunk elegendő időt akkor a savképződés folyamatos lesz. Ezért jobb hamar meginni egy doboz üdítőt, mint 1 óra alatt elkortyolgatni hosszasan.

A reggeli és esti fogmosás csak hasznunkra válhat. Reggel azért, mivel alvás közben olyan baktériumok szaporodnak a szájban, amelyek lepedéket okoznak. Így a reggeli első fogmosás eltávolítja a lepedéket is és a baktériumokat is. Illetve étkezés előtt képes a bejuttatott fluor csökkenteni a savképződést.

Az alvás előtti fogmosás azért válik fontossá, mert így csökkenthető a hosszú ideig tartó savval való kitettség alvás közben. Ugyanakkor, ha szeretünk minden étkezés után fogat mosni akkor azt min. 30 perc elteltével tegyük, hiszen közvetlen étkezés utáni fogmosással eltávolítjuk a nyálban előforduló hasznos ásványi anyagokat.

Minden ember más és egyénenként eltérő szokások vállnak be ahhoz, hogy személyes higiéniájukat megőrizzék. A napi két fogmosás lételeme a megfelelő szájápolásnak, illetve a rendszeres fogászati vizsgálat bizonyosságot adhat fogaink egészségéről.