Manapság már szinte nincs olyan lakás, ahol ne lenne háztartási gép. Elképzelhetetlennek tűnne nélkülük az életünk, hisz hatalmas segítséget nyújtanak a mindennapokban. Ennek ellenére, vannak, akik rosszul használják a háztartási gépeket, esetleg téves gondolatai vannak a használatukkal kapcsolatban. Az LG Magyarország egy országos kutatásban járt utána annak, hogy is gondolkoznak a magyarok a gépekről, hogy használják azokat.

Az EcoLogic nevezetű felmérés eredménye a következő:

A használók először elöblítik az edényeket és utána pakolják be a mosogatógépbe, pedig, ha jó mosogatógépünk van és karban is van tartva, akkor a benne lévő szűrő képes felfogni az ételmaradékokat.

A magyarok több mint a fele úgy gondolja, hogy a hűtőszekrényben lévő rekeszek, csak abban segítenek, hogy el tudjuk rendezni az ételeket. A korszerű hűtők rekeszei azonban segítenek, hogy az élelmiszer tovább megőrizhesse frissességét.

Általában telepakolt mosógépet indítanak el, gondolják ezzel vizet és áramot tudnak megtakarítani. Viszont a mai modern mosógépek képesek rá, hogy a belepakolt ruha súlyát figyelembe vegyék, másképp mondva, súlydiagnosztika található benne, így a mosási ciklus időtartama és a víz használata igazodik a ruha súlyához.

Ugyanez a helyzet a mosogatással. A kézi mosogatást részesíti előnyben a lakosság, szerintük sokkal víztakarékosabb. De sajnos nem így van. Amennyiben a mosogatógépet takarékos üzemmódba állítjuk, úgy általában kilenc liter vizet fogyaszt egy program alatt, ezzel szemben a kézi mosogatás során kb. 3 perc alatt használjuk el ugyanezt a mennyiségű vizet.

Ha jól használjuk a gépeket, és tájékozódunk róluk, akkor talán időt és pénzt is spórolhatunk vele.

Forrás [Innotéka magazin]
Előző cikkEnergiadrágulás napjainkban
Következő cikkAz 5 legsúlyosabb globális környezeti probléma