Szaúd-Arábiáról köztudott, hogy amiből nekik rengeteg van az az olaj és a sivatag. Ázsiában ez a közel 2 millió km2-es ország felét borítja csupán erdő. De a trónörökösnek van is egy terve, hogy orvosolják a problémát. Olyan gazdasági reformterveken dolgoznak, amellyel megalapozhatnák az olaj utáni életüket is.

Az a roppant merész tervet találták ki, hogy erdősítéssel megakadályozzák a sivatag tovább terjedését, illetve visszahódítják a sivatag keblébe zárt erdős területeket. Elrendelték, hogy a következő néhány évben 10 milliárd fát ültessenek, ezzel megkezdve a „hódításokat”. Ez mind nagyon nagyvolumenű ötlet, és nem is feltétlen rossz gondolat, de egyelőre „csak” azzal az elsődleges és legfontosabb problémával néznek szembe a tudósok, hogy az ültetett fákat hogyan tartsák életbe. Hiszen ilyen mennyiségű facsemete mellett kivitelezhetetlen az az opció, hogy egyesével öntözzék. Azt javasolták, hogy a kísérletezést lakott területek peremvidékén kezdjék, hiszen ott így kezdetben csökkenteni tudnák a hőmérsékletet.

Egy másik kockázattal még azonban számítani kell. Azzal, hogy teljesen mesterséges módon teremtenek zöldkörnyezetet megváltoztathatják az őshonos állatok és növények ökoszisztémáját. A problémának még nincs vége, az örökös lényegében oda is fát ültetne, ahová csak tudna, miközben a világon itt hullik szinte a legkevesebb csapadék. Mivel kimerítették a földalatti vízkészéletet, most a megújuló erőforrásokra támaszkodna a szaúdi nagyhatalom, de ez teljességgel kizárt.

Ha ez a nemzetközi felmelegedés elleni összefogás kudarcot vall – és lássuk be, hogy nem sok reménnyel kecsegtet – akkor Szaúd-Arábia a század végére teljesen lakhatatlanná válik. Vajon eljut a trónörököshöz a tudósok szava?

Forrás [IPM Tudta-e? magazin]
Előző cikkKözösségi közlekedés
Következő cikkAz X generáció