Egy 2021-es felmérés szerint Magyarországon volt a legmagasabb az egyszerhasználatos italcsomagolás-hulladék egy főre jutó mennyisége. A megjelenő publikáció a vizsgált 27 európai országot vette alapul, amely szerint 2017-ben nálunk évi 186 db singl use italcsomagolás jutott egy főre, ezzel lekörözve – sajnos – a többi országot.

A mennyiség az évek előrehaladtával felfelé tendált, így 2019-re a 186 db-ból 211 db lett. Ezen adatok és becslések szerint közel 2 milliárd PET-, alumínium és üveg csomagolás vált hulladékká háztartásainkban.

Évente több mint másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba hazánkban. Ennek a mennyiségnek a 70%-át nem is hasznosítjuk újra, így kb. 1 milliárd palack lerakókban, égetőkben, folyómederben vagy a tengerparton végzi, majd mikroműanyaggá szétesve bekerül az ivóvizünkbe, így nem csak környezetünkben, de saját egészségünkben is kárt okozva. Nemzetközi és magyar elemzések is kimutatták a mikroműanyag jelenlétét vizeikben.

Az emberi gondatlanság nagyon súlyos hatással van a környezetünkre. Ha nem látjuk be, hogy milyen pusztításra vagyunk képesek akkor a bolygónk nagyon hamar az ellenségünk lehet…

Forrás Zöld ipar magazin 2022/2
Előző cikkOTP és az újrahasznosítás
Következő cikkPurpor újrahasznosítás