Ez a gyümölcs egy igazi nyertes a citrusfélék közt, ha méretét és súlyát nézzük. Akár 30 centisre is megnőhet és súlya elérheti a 10 kilogrammot, de C-vitamin tartalmában is kiemelkedik a többiek közül. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a narancs és a grapefruit keveréke a pomelo, pedig nem. Az igazság az, hogy a pomelo és a narancs kereszteződéséből hozták létre a grapefruitot. C-vitaminon kívül tartalmaz B1 és B2 vitamint is. Aki fogyókúrázik az bátran fogyassza, ugyanis alacsony a kalóriatartalma, és a magas káliumtartalma miatt szívünket is védi.

Valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos, pummelonak is szokták nevezni, ami a japán pumpulmas szóból származik. Kínában igen népszerű gyümölcs, de ezen kívül termesztik Thaiföldön, Tajvanon és Vietnámban is, de előfordul az Egyesült Államokban és Izraelben. Amit a boltokban találunk a polcokon azok körülbelül 1-2 kilogrammot nyomnak.

Felhasználás

Egyértelmű az első gondolat…Megenni! Az íze édeskés így salátákba, hal mellé, fehérhúshoz is kiváló kiegészítő lehet, és még lekvárt is főzhetünk, belőle, viszont fogyasztás előtt jól mossuk meg a héját. A hártyás részét könnyen el lehet távolítani, amit feltétlen tegyünk is meg, különben az íze nem lesz olyan élvezhető. A gyümölcs húsa sokkal szárazabb, mint a grapefruit vagy a narancsé, de készíthető belőle dzsúsz vagy koktélalapanyag is.

Kínában a héját fűszerként és kandírozott formában is felhasználják. Vietnámban parfümöt készítenek belőle, de az ekcéma, kolera és az epilepszia tünetei kezelésére is használják Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken. Magját a köhögés és lázcsillapításra is alkalmazzák.

Előző cikk„Élet Fája” faültetési program egy zöldebb városért
Következő cikkB-az új méz influencer

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét