Németországban, a Rajna-vidék területén közel 1 hektáros területen tesztelik azt a rendszert, amit a klíma mentes gyümölcstermesztésre szántak.

Ez az Agri-PV rendszer egy bio gyümölcs-ültetvénybe kerül vizsgálatra. Az almaültetvény 1/3-át fedezni a vizsgált terület. A cél az, hogy növelni tudják a gyümölcstermesztést, úgy, hogy minden szélsőséges időjárásnak ellen tudjon állni, illetve, hogy a napenergia-termeléssel még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyék az almatermelést.A projekt 5 éves keretében 8 fajta almán tesztelik a napelemeket. Két fajta napelemet is alkalmaznak, hogy az eltérő fényeresztésük révén ki tudják választani a legmegfelelőbb modult. Az egyik egy sima csíkozású, a másik pedig négyzetrácsos.  

Az így termelt energiát többféle módon is felhasználják. Ezen az ültetvényen még a traktorok is elektromosok, és a nekik szükséges áramot is a napelemek biztosítják, illetve az öntözés folyamatában is ez a villamos energia szolgáltatja a rendszer működését. Ezzel a rendszerrel a gazdáknak sokkal tervezhetőbb lesz a költségvetésük, arról nem is beszélve, hogy mennyit meg tudnak takarítani.  

Ezzel a fejlesztéssel nem csupán almát, hanem akár a későbbiekben körtét, cseresznyét vagy akár kivit is termeszteni lehet majd. Ezen kívül a kutatás, nem csak a mezőgazdaságban kibocsátott szén dioxid-kibocsátást kívánja mérsékelni, hanem az éghajlat védelmére is szolgál és a különböző mesterséges szerek elkerülésére is.

Előző cikkKék hidrogén
Következő cikkGeocaching
  • Biove
    Környezettudatos életmód