A globális felmelegedés okozta hirtelen évszakváltások hamar meghozhatják a telet, ezért érdemes gondolnunk otthonunk melegére is. Napjainkban egyre elterjedtebb a korszerű, ilyen-olyan energiatakarékos és környezetbarát fűtési lehetőségek.

Sokan úgy gondolják, hogy a környezettudatosság a megújuló energia mivoltában rejlik, és a fatüzelés teljességgel ellene van. De ha jobban belegondolunk akkor a fa akár emberi beavatkozás nélkül is folyamatosan képes megújulni. Mi ez, ha nem megújuló energia?!

Azért mert képes megújulni nem kell egyből környezetbarátnak is kikiáltani. Valóban, ha a gázzal vetjük össze, akkor szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy a szén-dioxid és a nitrogén-oxid kibocsátása lényegesen magasabb a fa esetében. Viszont ezzel szemben a kén-dioxid és a nehézfém kibocsátása viszont alacsony!

Most egyesek számára hajmeresztő lesz a következő gondolat, de a fával való tüzelést hívhatjuk szén-dioxid semleges tüzelésnek.

Hogy miért is?

Nos, mivel egy köbméter fa kb. 230 kilogramm szenet tartalmaz, amelyből égetéskor közel 850 kilogramm szén-dioxid szabadul fel. Bár a számok nagyon és rémisztőek lehetnek, de ez egy olyan folyamat, amelyet égetés nélkül sem tudnánk megakadályozni. Mivel ezt a mennyiséget élete során már megkötötte a fa, így ha a természetes korhadás elkezdődik, akkor ugyanúgy felszabadul – a korhadás megegyezik egy nagyon lassú égési folyamattal.

Természetesen a környezetben a balance csak az erdészek által hatásosan bevezetett „tartamosság” révén maradhat meg. Melynek lényege, hogy évente csak annyi fát szabad kivágni amennyi nő, vagy amennyinek az ültetéséről gondoskodik az ember. Így nem kell az miatt félnünk, hogy az erdőben a fák túlzott felhasználása miatt ne lenne elég arra, hogy megkösse a légkör szén-dioxid tartalmát. Ha a továbbiakban is a jelenlegi szinten tudjuk tartani az erdőgazdálkodást, akkor nincs mitől tartanunk.

Végszóként, a fa kitermelése sokkal környezetbarátabb folyamat, mint pl. a földgáz vagy a gáz kitermelési helyéről a felhasználási helyre juttatni. Mivel a fa szinte bárhol megterem a világon, így a szállítása sem okoz különösebb terhet a környezetünknek.

Előző cikkKomposztálj a lakásban!
Következő cikkMi is az a fairtade ültetvény?