Mérések bizonyítják, hogy nem veszélyes az 5G-sugárzás

0
11

A bevezetése előtt rengeteg félrevezető és téves információ látott napvilágot az 5G sugárzás feltételezett káros egészségügyi hatásairól, ám a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakembereinek mérései is alátámasztották: az elektromágneses sugárzás sehol sem lépi át az egészségügyi határértéket Magyarországon.

Bár az 5G adatforgalom egyelőre nem jelentős hazánkban, a lakossági félelmek jól érzékelhetők; a hatóságokhoz több, utólag tévesnek bizonyuló bejelentés is érkezett az 5G sugárzással kapcsolatban. (Például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések ember által érzékelhető 5G-sugárzásról, ahol a településen az 5G-szolgáltatás még el sem indult. Máshol sötétedés után történő antennaszerelés okozott félelmet téli időszakban, amikor a mobilszolgáltató erre kényszerült tömeges hálózatfrissítés végrehajtásakor. A kevésbé látható, de nagyobb teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél.) A szakemberek ezért EZEN AZ OLDALON részletes tájékoztatást adnak a szolgáltatásról, ráadásul mindenki ingyen igényelhet elektromágneses sugárzásszintmérést is a lakóhelyén – ami nem mellesleg jóval pontosabb és megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható pár ezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

A két szervezet a fentieken túl együttműködik egy – a sugárzási szintet automatikusan előrejelző – számítási rendszer fejlesztésén. Az NNK és az NMHH között nyolc év után megújított együttműködés keretében a médiahatóság 5G-technológiához kapcsolódó mérőműszereket bocsát a népegészségügyi központ rendelkezésére, ezzel is támogatva a hazai sugáregészségügyi kutatásokat.

Előző cikkEcosia, a zöld böngésző
Következő cikkMit újít az INTERSPAR és a SPAR Magyarországon?
  • Környezettudatos életmód