Mind tudjuk, hogy milyen káros környezeti hatásai vannak, ha egyszerűen csak a szemetesbe dobjuk a már használt étolajat. Ha az élővizekbe jut akkor gátolja az oxigénfelvételt és így élőlények pusztulnak el. De pusztán a háztartásban is kárt okozhat, ha a lefolyóba öntjük akkor a csövek falára rakódva dugulást okoz.

Magyarországon áprilistól néhány Lidl áruház bejáratnál leadható a használt étolaj, zsír vagy akár margarin is. Jelenleg a tesztelés időszaka zajlik, de várhatóan a pozitív eredmények után terjeszkedve több áruháznál is létesítik az olaj leadására szolgáló pontokat.

Nem volt olyan váratlan a Lidl-től, hogy tett egy lépést a környezettudatosság felé, hiszen konkurenciavállalatuk – az Aldi – ezt már tavaly decemberben elindította az országban. Így követte a vetélytársát, de lényegesen kisebb léptékben indított, mint az Aldi.

A leadás folyamata roppant egyszerű: az elhasznált olajat össze kell gyűjtenünk otthon miután kihűlt, majd csupán csak be kell dobni az erre kijelölt szelektív gyűjtőbe. Innentől kezdve pedig bíznunk kell az áruház ígéreteiben, hogy valóban újrahasznosításra kerül.

Legyünk tudatosak, és a nagybevásárlás előtt készítsük oda magunknak az elhasznált étolajat! Hiszen 100%-ban újrahasznosítható, ha szelektíven gyűjtjük és megfelelő helyen adjuk le (nem csupán a kommunális szemétbe dobjuk) akkor 90%-ból biodízel, 10%-ból biogáz képződhet.

Előző cikkHova tűnik a Velencei-tó?
Következő cikkRobert Downey Jr. a fenntarthatóságba fektet