Koronavírus – Környezetvédelem 1:1

Talán senkinek sem kell bemutatnom a COVID-19 globális pandémia okozta változásokat világszerte. Tucatjával zárták le az országhatárokat, küldték kényszerszabadságra a nem esszenciális munkakörben dolgozókat, avagy rengetegen voltak kénytelenek egy rögtönzött munkaállomás kialakítására otthonukban. De milyen hatással volt, illetve van jelenleg is a környezetünkre a járványhelyzet?

Logikailag rendkívül kézenfekvő a válasz – minél többen maradtak otthon, annál kevesebben közlekedtek világszerte, ezáltal nagy mértékben csökkent mind a gépjárművek, tömegközlekedési eszközök, vagy akár a kereskedelmi repülőjáratok okozta károsanyagkibocsátás az elmúlt időszakban. Mindemellett biztosan mi is ismerünk olyan személyeket, akik valamely olyan gyárban dolgoznak, ahol kénytelenek voltak szabadságukat a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet során kivenni, ugyanis sok esetben az évente szokásos gyártósorok leállását átütemezték erre az időszakra, minél inkább csökkentve a pénzügyi kiesést, melyet a megváltozott helyzet okozott. Ennek következtében az elmúlt hetekben-hónapokban az ipari üzemek általi károsanyagkibocsátás szintén csökkent. A „maradj otthon” mozgalomnak köszönhetően kevesebben hagyták el lakásaikat, házaikat, lezárták a legtöbb közösségi teret hazánkban, így nyilvánvalóan csökkent az illegális hulladéklerakás mértéke is, valamint a teljesen hétköznapi „szemetelés” is elmaradt a parkokban, közösségi területeken.

Ezáltal gondolhatnánk, hogy környezetvédelmi szempontból, azért nem is volt olyan rossz ez a vírus, hiszen volt ideje tisztulni egy kis ideig a levegőnek, kisebb lett az emberiség ökolábnyoma. Logikusan végig gondolva, ez így igaz – de mégsem. Véleményem szerint mindezzel csupán a lelkünket nyugtatjuk, valójában pedig csak elodázzuk a lehetetlent.

Az ipari üzemek általi kibocsátás csökkenés a jövőben visszatér ugyanarra a szintre, mint a pandémia előtt, sőt! A gazdasági társaság ezen időszakban elszenvedett pénzügyi kiesését tekintve nem lepődnék meg, ha az év fennmaradó időszakában megnövelt óraszámmal működnének a gyártósorok, megnövelve ezáltal a kibocsátás mértékét az elkövetkezendő időszakban. Való igaz, a parkok, erdők és egyéb hasonló területek érintetlenek maradtak, mindennek fejében azonban rengeteg háztartási hulladék termelődött. Ezenkívül az egészségügyi maszkok használatának kötelező jellege miatt, valamint annak köszönhetően, hogy higiéniai szempontból sokan az egyszer használatos verziót használják, rengeteg hulladék keletkezett, mely már napjainkban jól megmutatkozik akár az emberek által lakatlan Soko-szigetek partjainál is.

Forrás: Oceans Asia

Hosszú távon tekintve tehát igaz, hogy most volt egy kis ideje fellélegezni a környezetünknek is, de ha nem változtatunk a mentalitásunkon, nem teszünk egyénileg a saját magunk által termelt hulladék csökkentéséért, nem tesznek az ipari tényezők a környezetbarátabb működésért, ez a kis szünet a környezetszennyezésben csupán annyit ért, mint halottnak a csók.

Előző cikkÁllami támogatás elektromos autókra
Következő cikkZöldebb űrkutatás?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét