zöld forradalom [Green Revolution]

0
16
Kategória: Mezőgazdaság
Besorolás: V-Z-Zs

A zöld forradalom vagy a harmadik mezőgazdasági forradalom (a neolitikus forradalom és a brit mezőgazdasági forradalom után) az 1950 és az 1960-as évek vége között lezajlott kutatási technológiatranszfer-kezdeményezések összessége, amelyek a világ egyes részein növelték a mezőgazdasági termelést, legjelentősebben az 1960-as évek vége. A kezdeményezések új technológiák bevezetését eredményezték, beleértve a magas hozamú gabonafajtákat (HYV), különösen a törpebúzát és a rizst. Műtrágyákkal, mezőgazdasági vegyszerekkel, szabályozott vízellátással (általában öntözéssel) és újabb termesztési módszerekkel, köztük gépesítéssel kapcsolták össze. Mindezeket együtt „gyakorlati csomagnak” tekintették, amely felülírja a „hagyományos” technológiát, és egészében át kell venni.

Mind a Ford Alapítvány, mind a Rockefeller Alapítvány nagymértékben részt vett a kezdeti mexikói fejlesztésben. Az egyik kulcsfontosságú vezető Norman Borlaug mezőgazdasági tudós, a “zöld forradalom atyja” volt, aki 1970-ben Nobel-békedíjat kapott. Több mint egymilliárd embert mentett meg az éhezéstől. Az alapszemlélet a magas hozamú gabonafajták fejlesztése, az öntözési infrastruktúra bővítése, a gazdálkodási technikák korszerűsítése, hibridizált vetőmagok, műtrágyák és növényvédő szerek gazdálkodók számára történő forgalmazása volt. Amint az új gabonafajták szelektív nemesítéssel történő kifejlesztése elérte a határait, a mezőgazdasági tudósok egy része új, a természetben nem létező törzsek, génmódosított szervezetek létrehozása felé fordult.

Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld forradalom hozzájárult a szegénység széles körű csökkentéséhez, milliók éhezését hárította el, növelte a jövedelmeket, csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, csökkentette a mezőgazdasági földhasználatot, és hozzájárult a csecsemőhalandóság csökkenéséhez.

Előző cikkAntiszeptikus [antiseptic]
Következő cikkfelszín alatti víz [groundwater]
  • Biove
    Környezettudatos életmód