üvegházhatású gáz [greenhouse gas]

0
13
Kategória: Gáz Levegő
Besorolás: T-Ty-U-Ü

Az üvegházhatású gáz (GHG vagy GhG) olyan gáz, amely a termikus infravörös tartományon belül elnyeli és kibocsátja a sugárzási energiát, üvegházhatást okozva. A Föld légkörének elsődleges üvegházhatású gázai a vízgőz (H2O), a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O) és az ózon (O3). Üvegházhatású gázok nélkül a Föld felszínének átlagos hőmérséklete –18 °C lenne, a jelenlegi 15 °C helyett. A Vénusz, a Mars és a Titán légköre is tartalmaz üvegházhatású gázokat.

Az ipari forradalom kezdete (körülbelül 1750) óta zajló emberi tevékenységek közel 50%-kal növelték a szén-dioxid légköri koncentrációját, az 1750-es 280 ppm-ről 2021-re 419 ppm-re. Utoljára több mint 3 millió évvel ezelőtt volt ilyen magas a légkör szén-dioxid-koncentrációja. Ez a növekedés annak ellenére következett be, hogy a szénciklusban a kibocsátások több mint felét a különböző természetes szén-nyelők elnyelték.

Az üvegházhatású gázok jelenlegi kibocsátásának mértéke mellett a hőmérséklet 2 °C-kal emelkedhet. Az antropogén szén-dioxid-kibocsátás túlnyomó többsége a fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén, a kőolaj és a földgáz elégetéséből származik, amihez hozzájárul még a cementgyártás, a műtrágyagyártás, az erdőirtás és a földhasználat egyéb változásai.

Előző cikküvegházhatás [greenhouse effect]
Következő cikkzöldtrágya [green manure]
  • Környezettudatos életmód