savas eső [acid rain]

0
43
Kategória: Környezet Levegő Víz
Besorolás: A-Á-B-C P-R-S-Sz

A savas eső az eső vagy a csapadék bármely más formája, amely szokatlanul savas. A hidrogénion szintje magas.

A semleges pH-jú vizek esetén 6,5 ​​és 8,5 között van, a savas eső pH-ja viszont átlagosan csak 4-5 közötti. Minél savasabb a savas eső, annál alacsonyabb a pH értéke. A kibocsátott kén-dioxid és a nitrogén-oxid reakcióba lép a légkörben lévő vízmolekulákkal, és savakat termelnek.

A savas esőt eredményező kén- és nitrogénvegyületek fő forrása antropogén eredetű, de nitrogén-oxidok természetes úton is képződhetnek villámcsapásokkal, kén-dioxid pedig vulkánkitörésekkel.

A savas esők káros hatással vannak az erdőkre, az édesvizekre, a talajra, a mikrobákra, a rovarokra és a vízi élőlényekre. Az ökoszisztémákban a tartós savas eső csökkenti a fakéreg tartósságát, így a növényzet érzékenyebbé válik az olyan környezeti stresszhatásokkal szemben, mint a szárazság, a hőmérsékletváltozás és a kártevők.

A savas esők a talaj összetételét is ronthatják azáltal, hogy megvonják a tápanyagoktól, például a kalciumtól és a magnéziumtól, amelyek szerepet játszanak a növények növekedésében és az egészséges talaj fenntartásában. Ami az emberi infrastruktúrát illeti, a savas esők a festék leválását, az acélszerkezetek, például hidak korrózióját, valamint a kőépületek és szobrok mállását okozzák, valamint hatással vannak az emberi egészségre.

Egyes kormányok az 1970-es évek óta erőfeszítéseket tettek a kén-dioxid és nitrogén-oxid légkörbe való kibocsátásának csökkentésére, melyek pozitív eredménnyel jártak a savas esőkkel kapcsolatban.

Előző cikkakklimatizáció [acclimation]
Következő cikkadaptáció [adaptation]
  • Biove
    Környezettudatos életmód