párolgás [evaporation]

0
40
Kategória: Víz
Besorolás: P-R-S-Sz

A párolgás a párologtatás egy fajtája, amely a folyadék felszínén megy végbe, amikor az gázfázisba változik. A környező gáz nem lehet telítve a párolgó anyaggal. Amikor a folyadék molekulái ütköznek, energiát adnak át egymásnak az ütközésük alapján. Amikor egy molekula a felszín közelében elegendő energiát nyel el a gőznyomás leküzdéséhez, akkor kiszabadul és gázként bejut a környező levegőbe. Párolgás esetén az elpárolgott folyadékból eltávolított energia csökkenti a folyadék hőmérsékletét, ami párolgási hűtést eredményez.

Átlagosan a folyadékban lévő molekulák töredéke rendelkezik elegendő hőenergiával ahhoz, hogy a folyadékból távozzon. A párolgás addig folytatódik, amíg el nem éri az egyensúlyt, amikor a folyadék párolgása megegyezik a kondenzációjával. Zárt környezetben a folyadék elpárolog, amíg a környező levegő telítődik.

A párolgás elengedhetetlen része a víz körforgásának. A nap (napenergia) mozgatja az óceánokból, tavakból, a talaj nedvességéből és más vízforrásokból származó víz elpárolgását.

Előző cikkeutrofizáció [eutrophication]
Következő cikkevapotranspiráció [evapotranspiration]
  • Biove
    Környezettudatos életmód