Escherichia coli (E. coli)

Besorolás: D-E-É-F

Az Escherichia coli más néven E. coli az Escherichia nemzetségbe tartozó Gram-negatív, fakultatív anaerob, rúd alakú, coliform baktérium, amely általában melegvérű szervezetek alsó bélrendszerében található. A legtöbb E. coli törzs ártalmatlan, de egyes szerotípusok (EPEC, ETEC stb.) súlyos ételmérgezést okozhatnak gazdájukban, és esetenként felelősek az élelmiszer-szennyeződésekért, amelyek a termékek visszahívását késztetik. Az ártalmatlan törzsek a bél normál mikrobiótájának részét képezik, és gazdáik javát szolgálhatják azáltal, hogy K2-vitamint termelnek, és megakadályozzák a bélben a kórokozó baktériumokkal való megtelepedését, amelyek kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Az E. coli a székletben kerül ki a környezetbe. A baktérium masszívan szaporodik a friss székletben aerob körülmények között három napig, de utána lassan csökken a száma.