Miért lett narancssárga a valójában lila sárgarépa?

0
48

Talán nem is hinnénk, hogy a manapság is közkedvelt sárgarépa eredeti színe lila (és fehér) volt, s csak holland – egészen pontosan németalföldi – termesztők nemesítésének köszönhetően vált narancssárgává a XVI–XVII. század folyamán. A legenda, amely szerint Németalföldön Orániai Vilmos uralkodó iránti tiszteletből nemesítették sárga színűre a növényt, nem igaz.

A zöldséget természetesen már az ókorban is ismerték, először az egykori Perzsia (a mai Irán és Afganisztán) területén termesztették, majd a mórok révén a Kr. u. VIII. században Európában is meghonosodott. A kora újkor idején aztán az addigra az egyik legképzettebb szakemberekké váló holland növénytermesztők keresztezni és nemesíteni kezdték a terményt, így alakult ki a zöldség ma ismert változata – amely egyébként az addigiaknál húsosabb és ízletesebb, s így vált meghatározóvá a lila színért felelős antocián színezékcsoport helyett a narancssárgáért felelős béta-karotin vegyület.

Orániai Vilmos vagy Napkirály. Vagy egyik sem?
Nyilván főleg Hollandiában népszerű az a teória, hogy a növény narancssárga színét Orániai Vilmos uralkodó iránti tiszteletből kapta, ám ez nem igaz, történészek nem találtak olyan hivatalos és bizonyító erejű dokumentumot, ami igazolná, hogy a hollandok a királyuk iránti rajongásból nemesítették volna ki narancssárgává a répa színét. Sőt, vannak, akik a Napkirály iránit hódolatból eredeztetik a sárga színt, nem tudni, hogy mi okból…

Előző cikkLehet, hogy új fajt fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén
Következő cikkKülönleges képződmények keletkeznek, amikor villám csap a homokba
  • Környezettudatos életmód