5. Raven’s Tower

Magasság: 98.53 méter

Élőhely: Prairie Creek Redwoods Állami Park, Kalifornia, Egyesült Államok

Raven’s Tower valahol a kaliforniai Prairie Creek Redwoods State Parkban található, a tekintélyes méretű szitka luc (Picea sitchensis) pontos elhelyezkedése titok, mert az erdészek számos fát ezzel is védenek. A szitka luc nevét az alaszkai Sitka városról, illetve közösségről kapta.


4. Menara

Magasság: 98.53 méter

Élőhely: Danum Valley Természetvédelmi Terület, Borneo szigetén, Sabahban

A Menara egy sárga meranti (Shorea faguetiana), amely Borneó szigetén, a Danum-völgyi természetvédelmi területen található. 98.53 m magasságot elérő Menara a világ legmagasabb ismert élő trópusi és az ázsiai kontinens legmagasabb ismert élő fája. A Délkelet-Ázsia Esőerdőkutatási Partnerséggel (SEARRP) együttműködő kutatócsoport a fát „Menara”-nak nevezte el, ami maláj nyelven „torony”-t jelent.

Menarát 2018 augusztusában fedezték fel. Egy kutatócsoport 2018 augusztusában egy földi lézerszkennerrel és drónrepüléssel szkennelte a fát, hogy 3D-s modellt hozzon létre. 2019. január 6-án Unding Jami és csapata megmászta a fát, és mérőszalaggal megmérte a magasságát. Az eredetileg mért 100,8 méteres adat a felső levelektől a támpillérek aljáig terjedt a talaj alacsony oldalán. A fa helyes magassága 98.53 méter, ez a felezőpont a 96.26-os tő teteje és a 100.8-as támpillér mélypontja között.

A Menara a gyökereit nem számítva közel 81 500 kilogrammot nyom. Ennek a tömegnek a 95%-a a törzsben található, míg 5% a 40 méter széles koronából származik. A szár rendkívül egyenes, tömegközéppontja 28 méterrel a talaj felett van, ami mindössze 0.6 méterre van a középső függőleges tengelytől. Ez azt jelzi, hogy a fa erősen szimmetrikus és jól kiegyensúlyozott, annak ellenére, hogy egy lejtőn vert gyökeret.


3. Doerner Fir

Magasság: 99.7 méter

Élőhely: Brummit Creek, Coos County, Oregon, Egyesült Államok

Az Oregon államban található Doerner-fenyő, más néven Brummitt-fenyő egy rekordokat döntő parti douglas-fenyő. 99.7 méteres magasságával az egyik legmagasabb ismert fa a világon, amely nem vörösfenyő (Sequoioideae). A Doerner-fenyőt 1991-ben 100,3 m magasnak mérték, de a legutóbbi, 2008-as méréskor 0,6 métert veszített magasságából. Nevét Ray Doerner, a Douglas megyei megbízott tiszteletére kapta.


2. Centurion

Magasság: 100.5 méter

Élőhely: Arve Valley, Tasmania, Ausztrália

Centurion egy ausztrál királyeukaliptusz, mely Dél-Tasmániában érte el a világ legmagasabb ismert eukaliptuszának címét. A fát először 2008-ban, hegymászók által használt szalaggal mérték meg, akkor 99,6 méter magas volt, majd 2018-ban földi lézerrel 100,5 méteresre mérték. 2008 augusztusában fedezték fel a Forestry Tasmania munkatársai, miközben elemezték az állami erdészeti erőforrások feltérképezéséhez és értékeléséhez használt LiDAR rendszer által gyűjtött adatokat.


1. Hyperion

Magasság: 115.92 méter

Élőhely: Redwood Nemzeti Park, Kalifornia, Egyesült Államok

Hyperion, a tengerparti vörösfenyő (Sequoia sempervirens) Kaliforniában él és a világ legmagasabb ismert élő fájának tartanak, 115.92 méter magasságával. A Redwood Nemzeti Park egy távoli részén találták meg, becslések szerint 530 m3 faanyagot tartalmaz. Hyperiont 600 évesre becsülik, de akadnak, akik szerint nagyjából 700–800 éves is lehet.

Előző cikkA zsiráfokat gyakrabban éri villámcsapás az átlagosnál
Következő cikkEz okozza a gyűrű megjelenését a Hold körül
  • Biove
    Környezettudatos életmód