Földrengés volt Zágrábban, Pécsen is lehetett érezni!

Földrengés volt Zágrábban vasárnap reggel; a rengést Pécsen is érzékelték olvasóink.

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vasárnap reggel az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben.

Hozzátették: a földrengést a lakosság Magyarországon is érzékelte. Nem sokkal később azt közölték: 22-én 7 óra 1 perckor újabb földrengés keletkezett Zágráb térségében, melynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán.  Az utórengést is érzékelték Magyarországon – írták.

Többen egy összeomlott ház romjai alatt rekedtek Zágrábban

jutarnjilist.hr közlése szerint “Zágráb nagyjából tíz másodpercig rázkódott” az első hullámban. A portál szerint az emberek “pánikba estek az utcákon”. Damir Trut, a polgári védelem vezetője a horvát közmédiában azt nyilatkozta, az esetben többen megsérültek, de senki sem súlyosan. Viszont van egy összeomlott ház, amely romjai alatt többen benn rekedtek.

Az Index.hu szerint a horvát fővárosban és térségében jelentős károkat okozott a rengés. Egyes házak súlyosan megrongálódtak, az utcákon helyenként vastagon álló törmelék látható a fotókon, még a város egyik szimbólumának számító katedrális, a Mária Mennybemenetele Székesegyház épülete is megsérült. Vannak képek, amiken az látszik, hogy hatalmas faldarabok szakadtak le, egyes helyeken parkoló autókat lapítottak össze.