Igen, van fenntartható halászat. Mint ahogy mindennek van egy környezettudatosabb és fentarthatóbb oldala is. Még ha olyan országban élünk, ahol nincs közel hozzánk a tenger és a halászat kimerül egy hétvégi pecatúrában (a hétköznapi ember számára) mégis foglalkoznunk kell a fenntartható oldalával is.

Sok ember nem rajong a halételekért, de biztos vagyok benne, hogy ímmel-ámmal, esetleg karácsony adtán azért eszik egy kis tányér halászlevet vagy szökő évente egyszer fogyaszt halételt. Pont ennyi elég ahhoz, hogy felelősséggel tartozzunk a tudatos halászatért.

Mi a fenntartható halászat?

Lényege az volna, hogy csak azokat a halakat fogják ki a tengerből az erre képzett halászok, amire valóban szükség van, ezzel óvva a halpopulációk meglétét és gyarapodását. Nyilván szemelőt kell tartani a fogyasztói társadalom igényeit és mérsékelten, de eleget kell tenni azoknak, viszont a vízi élővilágot sem szabad megkárosítani.

Napjainkban a halászat is egy egyre súlyosbodó környezeti problémának minősülő tevékenység, ami lehet nem rendelkezik még olyan nagy vízhanggal, de ne kelljen megvárni, hogy napi szinten szembesüljünk a probléma relevanciájával (mint adottesetben ahogy a PET-probléma ad példát). Be kell látnunk, hogy az óceánok egészsége ugyanolyan fontossággal bír, mint az esőerdők vagy az érintetlen természet, hiszen a Föld élhetőségéért mi vagyunk a felelősek.

Ha egy kicsit is elgondolkozunk a valódi értékek fontosságáról akkor próbálunk úgy élni, hogy az mások számára ne legyen zavaró – gondolva itt embertársainkon kívül a környezetünkben élő növény- és állatvilágra egyaránt. Megoldás, valószínűleg nincs, de mérsékelni mi magunk is tudjuk a problémát akár példamutatással!

Természetesen nem elvárható, hogy holnaptól akkor mindenki kezdjen bele egy vegán életvitelbe és nem is feltétlen egészséges. De a kulcs megint csak a tudatosságban van! Ha tehetjük akkor inkább helyi vagy ne túl távóli halállományból vásároljunk, hiszen a messziről érkező élelmiszerek etikussága nem megfelelőképpen nyomon követhető. Továbbá válasszunk mindig a helyi és szezonális termékeket, hiszen az biztos forrás lehet számunkra legyen szó zöldség, gyümölcs, hal vagy egyéb húsok esetében is.

Előző cikkGyémánt és a környezet viszonya
Következő cikkEnergiadrágulás napjainkban