Amit nem költünk el a mindennapi szükségleteinkre, olyan bevétel számunkra, mintha fizetésemelést kaptunk volna. Tudatossággal meg is felezhetjük az összeget, amit eddig a vízszámlánkra kifizettünk. Könnyen kiszámolhatjuk havonta hány forint megtakarítást jelent, csak el kell feleznünk a legutóbbi vízszámlák összegét. Nem tűnhet nagyon magasnak az összeg mindaddig, míg meg nem szorozzuk 12 hónappal. Egy év alatt már jelentős összeget mutat, amelyet akár viszonyíthatunk is a keresetünkhöz. Lehet, hogy évente több hét alatt munkával megkeresett jövedelmünk csak úgy elfolyik a lefolyóban?

Nem találtuk fel a spanyolviaszt

Semmi újdonságot nem fogunk sorolni a következőkben, inkább nyomatékosítani szeretnénk azt, amit mindannyian tudunk, de nem feltétlenül így járunk el a mindennapok gyakorlatában.

Ezek azok a dolgok, amelyeken addig szükséges a fókuszunkat tartani, amíg szokássá nem válnak úgy, hogy komfortérzetünket sem befolyásolja.

Természetesen tudjuk miért szükséges és hogyan kell kezet mosni, a hogyannal már kicsit foglalkoznunk kell. Higgyük el, hogy a kézmosás megkezdésekor elegendő, ha a kezünkre vizet engedünk, majd elzárjuk a vízcsapot, s csak ezt követően kezdjük el a kezünket a kézmosószerrel alaposan átmosni. Ha szükséges a dús habzás eléréséhez, egy másodpercre még engedhetünk egy kis vizet és tovább folytathatjuk a tisztálkodást. Természetesen folyó vízben öblítsük el kezünket, de nem kell erős sugárban, és nem szükséges hosszú ideig. Hihetetlen, de ezzel a módszerrel 50-75%-kal csökkenthetjük az elfolyó víz mennyiségét.

Ugyanez vonatkozik a napi tisztálkodásunkra is. Úgy véljük, nem azért dolgozunk, hogy kifizessük naponta a fürdőkádunkból elfolyó 250-400 liter meleg vizet. A pénztárcánkon tudjuk érzékelni, mennyire fontos lenne ezen változtatni azzal, hogy áttérünk a néhány percig tartó zuhanyozásra, amely még tisztább érzést is eredményez azáltal, hogy folyóvíz. Egy öt perces zuhanyozással 60-80 liter vizet fogyasztunk csupán, szemben a fenti számokkal.

Zárjuk el a vízcsapod addig is, míg fogainkat mossuk. Feleslegesen távoznak a forintok a lefolyón a napi többszöri fogmosás alkalmával.

Tovább csökkenthetjük a fogyasztásunkat, ha víztakarékos adagolókra tudjuk cserélni a jelenleg használtakat.

Nagyon fontos, hogy tartsuk karban a csaptelepeket és a wc tartályt. A csöpögő csap és szivárgó wc tartály a legnagyobb pazarlók a háztartásunkban. Ha nem akarjuk, hogy a pénzünk a lefolyóban kössön ki, haladéktalanul javítsuk, javíttassuk meg.

Ha a fentiek szokásunkká tudnak válni, háztartásonként nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani. Akár egy családtag nyaralásához szükséges összeg is megspórolható.

Tűzzünk ki magunk elé egy célt, aminek elérése érdekében örömmel változtatunk eddigi tisztálkodási módszereinken, ezzel egyúttal a Föld ivóvíz készletének megóvásáért is tenni tudunk.

Előző cikkÍgy lesz gyönyörű az orchideád!
Következő cikkHogy működtessünk „zöld” konyhát?