Szinte minden lakásban díszeleg 1-1 nagyobb vagy kisebb szőnyeg. Tény és való, hogy az életteret nagyon hangulatossá és otthonossá tud tenni néhány ilyen textil darab. Ugyanakkor megvan a maga veszélye is, ha nem tisztítjuk megfelelően.

A szőnyegek tele lehetnek poratkákkal, mikrobákkal azért is rettentő fontos, hogy megfelelően takarítsuk. A heti átporszívózása a minimum, amit meglehet tenni egészségünk és szőnyegünk épségének érdekében.

Ugyanakkor időszakosan érdemes hangsúlyt fektetni egy nagyobb tisztításra is. Ha mosható szőnyegünk van a lakásban akkor nyertügyünk van, ha nem akkor picit időigényesebb erőbedobása lesz szükségünk.

Először is át kell porszívózni a szőnyeg mindkét oldalát. Először a felső részét, majd az alsót és természetesen ne hagyjuk ki azt a helyet sem, ahol a szőnyeg fekszik. Ha ezzel megvagyunk akkor jöhet az esetleges fontok kezelése. Ha nincs akkor is érdemes fél évente egyszer egy szőnyegtisztítóport alkalmazni, hogy felfrissüljön textíliánk. Végül öblítsük le a port, itassuk fel a vizet és hagyjuk teljesen megszáradni.

Ha túl szőrös vagy nagyon erős textúrájú a szőnyegünk akkor inkább kérjük szakemberektől segítséget, mint hogy otthon kísérletezzünk a drága szőnyegeken.