Szakítással végződött… a “Jó, ha van otthon….” és a “Jó lesz valamire….” kapcsolat

0
155

Bevásárlás – okosan – jelentős megtakarítással!

Fontos a tervezés a bevásárlás előtt!

A legnagyobb hiba, hogy ötletszerűen vásárolunk, azaz belépünk az üzletbe és ami a szemünk elé tárul, arról eldöntjük, hogy szükségünk van-e rá, vagy sem.

Két bevásárlás között jegyzeteljünk!

Jó, ha kéznél tartunk egy kis noteszt, amelyben napi szinten vezetjük, mi fogyott vagy használódott el a háztartásunkban. Tegyük akár a hűtőszekrényre egy mágnessel és vezessük a heti bevásárlás időpontjáig.

Tervezzük meg, hogy a két bevásárlásunk között mit szeretnénk felhasználni főzéshez, egyéb háztartási műveletekhez, azaz vegyük számba, mire lesz szükségünk a közeljövőben.

Nézzük meg mi van otthon!

Nagyon fontos, hogy nézzük meg, mi az, ami van otthon, tehát nem szükséges ismét vásárolnunk belőle. Ha lehet, tervezzük úgy, hogy a már otthon lévő dolgokat tudjuk felhasználni, különös tekintettel a rövid szavatossági idejű termékekre. Kár lenne, ha a hulladékgyűjtőben kötnének ki.

Mindent felírtam?

Mielőtt bevásárolni indulunk nézzük meg, mi hiányozhat a papírról! Ne csak a konyhában vizsgálódjunk, mérjük fel a fürdőszoba, a hűtőszekrény és a raktárunk készleteit is.

Meglepetés!

A bevásárlólistánk végére írjuk fel elérendő célunkat, amelynek megvalósításáért örömmel teszünk. Lehet ez a jövő évi nyaralás, vagy egy közelebbi cél, ami számunkra kedves. Ez egy remek emlékeztető feljegyzés számunkra a bevásárlás alkalmával arra, hogy csak a valódi szükségleteknek megfelelően vásároljunk.

Semmi felesleges dolgot ne vegyünk, amivel nincs konkrét célunk a közeljövőben! Azaz spóroljunk a lista alján lévő célunk elérése érdekében!

Érdemes még indulás előtt az akciós újságokat átfutni. Célszerű, ha olyan termékeket valóban akció alkalmával veszünk meg, amely eltartható és el is tudjuk raktározni az otthonunkban.

Indulhatunk!

Menjünk egyedül vásárolni! Ha többen megyünk, sokkal több lesz a bevásárlókocsiba “hirtelen felindulásból” bekerült termék. Ennek százaléka egyébként is magas, egyes országokban a mérések szerint meghaladja a kocsi tartalmának 50%-át.

Menjünk gyerek nélkül!

Azon túl, hogy nem gyerekeknek való program a bevásárlás, könnyen kiszámolható, hogy egy-egy gyerekekkel történő bevásárlás többletköltsége felülmúlja a bébiszitter díját.

Fókuszunk maradjon a listánkon!

Ha listával megyünk vásárolni, arra fogunk fókuszálni, amit felírtunk magunknak. Maradjon a szemünk a céljainkon, ne hagyjuk magunkat elcsábulni. Az áruházak nagy tudatossággal helyezik el szuperebbnél szuperebb akciós termékeiket a polcokon, amelyekről sok esetben kiderül, hogy egyáltalán nem is akciós áruk. Ne vegyünk meg semmit csak azért, mert akciósnak van kikiáltva.

Tartsuk a szemünket a célunkon, s ha a listánkon lévő termékek már a kosarunkban vannak, haladjunk önmagunkra büszke léptekkel a pénztárhoz.

Ezekkel a lépésekkel közelebb kerültünk a listánk alján lévő célunkhoz is, egyben az élelmiszer takarékosság érdekében is lépéseket tettünk!

Előző cikkImmunerősítés
Következő cikkAz esőkert nem csak hasznos, de költséghatékony is
  • Környezettudatos életmód