A legjobb lekvárt nagyanyáink tudják csinálni. Mivel az ő idejükben nem volt még túltolva a fogyasztói piac mindenféle hiper-szuper tartósítószerekkel, ezért a kertből szedett vegyszermentes gyümölcsből készülhetett a lekvár télire. Mi is egy tartósítószer mentes, egyszerű receptet hoztunk.

Nem kell más hozzá csupán:

  • 1 kg mag nélkül számított sárgabarack
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, de a mosáshoz használt vizet semmiképp se öntsük a lefolyóba, hiszen azt még felhasználhatjuk öntözéshez vagy akár WC-öblítéshez. Tartsuk szem előtt a víztakarékosságot!

Szokták mondani: Ahány ház, annyi szokás! Mindenki máshogy szereti vagy máshogy szokta meg, hogy a lekvár tartalmazza- e a gyümölcs héját. Ha nálatok úgy szokás, hogy belefőzitek akkor a pucolást ki is hagyhatod. Ha viszont nem szereted a héját akkor áztasd néhány percre forró vízbe a gyümölcsöket és utána már könnyedén csak le kell húznod róla, majd mehet is a komposztba!

Ha megvagy a tisztítással (és a héjatlanítással) akkor elkezdhetjük kimagozni és a hibás részeket kivágni.

Kockázd fel a barackokat, ha darabos lekvárt szeretnél. Ha inkább a bársonyos, sima állagú lekvárt kedveled akkor turmixold le és mehet is a fazékba.

Lassú tűzön kezd el főzni és amikor már kezd sűrűsödni (ez kb. 1-2 óra) akkor add hozzá a kimért cukrot. Figyelj, nehogy odaégjen. Miután hozzáadtad a cukrot folyamatos kevergetés mellett főzd még 20-25 percig.

Mivel tartósítószer nem kerül a lekvárunkba, ezért mielőtt elkezdenénk elrakni befőttesüvegbe fontos sterilizálni őket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy forróvízben kifőzzük vagy forró sütőbe tesszük, így könnyedén megszabadulhatunk az üvegfalain lévő mikroorganizmusoktól, amelyek a lekvár romlásához vezethetnének.

A készre főzött lekvárokat még forrón kell az üvegbe tenni és fedelével lezárva néhány percig a fejetetejére állítani. Ezt követően száraz dunsztba tesszük 1-2 napig és el is készült a finomság!

Az otthon készített lekvárral sokat spórolhatsz saját pénztárcádban és a Földről is nagyobb terhet vehetsz le így!

Előző cikkNéhány tipp a cukor helyettesítésére
Következő cikkÍgy ismerhető fel a greenwashing!