A quinoa ma már sokkal inkább elterjedt konyháinkban, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ennek egyik oka, hogy számos olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, amely egészségünket megőrzi.
Értékes tápanyagokat rejt magában, mint például a magnézium, kalcium, kálium, vas és cink. Megtalálható még benne B-, C- és E- vitamin is, továbbá mind a kilenc aminosavat rejti még magában, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Az aminosavak miatt válik tökéletes fehérjeforrássá.
Hogy segít szervezetünknek a quinoa?
Magas rosttartalma miatt könnyen emészthető, kisebb adagtól is jóllakottnak érezhetjük magunkat és a vércukorszintet is szinten tartja, ennek köszönhetően tökéletesen beilleszthető egy diétába.
Hatásos még szorulás ellen is, hiszen fellazítja a bélben letapadt salakanyagokat és segít eltávolítani azt. A benne található vízben oldódó rostjai támogatják a bélflóra egyensúlyának megtartását.
Ha rendszeresen fogyasztunk quinoát, akkor megelőzhetjük a gyulladásos betegségeket, a szív- és érrendszeri problémákat, csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét és még sejtmegújító hatást is elősegíthetünk.
Elkészítés
Roppant egyszerű, a rizshez hasonlóan: kétszeres mennyiségű vízben 10-15 percig főzzük. Érdemes egy bögrét használni az arányok eltalálásához (1 bögre quinoa, 2 bögre víz).