Minden növénynek meg van a maga praktikája, ami segíti a gondozását és fejlődését. Vannak olyan növények, mint pl. az orchidea, amelyek sokak számára egy külön tudományt jelent a nevelgetése.

Az orchideák mondhatni kényes virágok, amelyeknek gondozása azért nem igényel annyira nagy szaktudást, mint azt sokan gondolják. Ha mimagunk nem is vennénk le a polcról, de mégis kaptunk ajándékba, ami várja a törődést otthonunkban akkor most segítünk, hogy ékes darabja lehessen ablakunknak.

Alap szabály, hogy az orchidea szereti a fényes helyeket, ezért ne árnyékba vagy a legsötétebb szobába tegyük, hogyha szeretnénk, hogy virágozzon. Illetve nem kell naponta locsolni, sőt locsolni abszolút nem is kell! Helyette heti egy alkalommal áztassuk a gyökereit vízbe kb. 1 óra hosszára.

Sokan esküsznek a tápoldatok alkalmazására, de teljesen felesleges, hogyha nem kókadnak vagy sápadnak a virágok vagy levelek. Ugyanakkor, ha szeretnénk jobb életre deríteni az orchideánkat akkor nem kell egyből a legdrágább tápoldatot választani. Helyette készítsük el mi magunk.

Nem kell hozzá más csupán egy banánhéja, amit egy éjszakára vízbe áztatunk. Reggelre a sok tápanyag a vízbe kerül, ebbe állítsuk bele a növényeket és így néhány alkalom után – ha orchideánk nem virágzik vagy hanyatlásnak indult – beindulnak a bimbók.