Számtalan, rutinos házi asszonnyal is megesett már, hogy az étel, amit készített odakozmált. Még ha ehető is, de akkor is adódnak aggályok afelől, hogy az edény hogyan lesz tiszta. Vagy legalább milyen erős súrolás árán fognak eltűnni az odaégett foltok.

Nos, hoztunk most két praktikát, amit ilyenkor érdemes bevetni mielőtt nagy erőkkel nekilátunk a súrolásnak.

  1. Áztasd be! Érdemes a használt edényt előtte mosogatószerrel áttörölni kívül is és belül is, majd egy éjszakára ázni hagyni forró vízben. Viszont, ha öntöttvas edényről van szó akkor inkább próbáljunk először más praktikát, mivel a hosszú áztatás elősegíti a rozsdaképződést.
  2. Az ecet egy csodaszer! Ha az áztatás után még mindig maradtak makacs foltok akkor önts egy bögre ecetet és két bögre vizet az edénybe, majd kezd el forralni a benne lévő elegyet kb. 5-10 percig. Amikor már forr akkor fakanállal megpróbálhatod felkaparni a benne lévő égéseket, de csak óvatosan! Ha kész, akkor várd meg míg kihűl és mosogasd el a szokott módon.

Ezek a tuti praktikák minden háziasszonynak beválhatnak egy-egy baleset után.