Korábbi cikkünkben már olvashattunk a házilag készült növényi italokról, illetve jótékony hatásairól. Most hoztunk még néhány receptet, amelyet könnyedén elkészíthetünk szintén mi magunk is.
Mandulatej
Korábbi receptjeink igen pénztárcabarát módon voltak elkészíthetőek, bár a mandulatej nem a legolcsóbb növényi italforrás, de érdemes néha-néha elkészíteni egy adagot.
A mandulatej nagyon ízletes és a diétázok szerencséjére könnyedén beilleszthető az étrendükbe. Magasabb a kalcium tartalma, mint bármely tehéntejnek és koleszterinben sem gazdálkodik.
Elkészítés: 100 gramm mandulát egy egész éjszakára áztass be, majd a vizet leöntve róla a barna bőr szerű héjat szedd le és aprító segítségével zúzd össze. Ha édesítenénk akkor mehet bele datolya. Aprítás után jöhet a turmixolás: a mandulást, a datolyát (ha szeretnénk) és fél liter vizet addig turmixolunk, amíg nem lesz teljesen sima a textúrája. Majd konyharuha segítségével átszűrjük.
A keletkezett mandulamasszát mindenképp használjuk fel süteményhez, főzéshez vagy smoothie-hoz, mert nagyon értékes alapanyag!
Kesudiótej
Elkészítése megegyezik a mandulatej készítésével. Egy éjszakára 1 csésze sótlan kesut beáztatunk, majd 3 csésze vízzel összeturmixoljuk és átszűrjük. Annyi könnyebbség van benne, hogy nem kell pucolgatni a héját. Fontos, hogy sótlan kesudióból készítsük, hogy íze semleges maradjon.
A keletkezett kesu-massza szintén értékes alapanyag lehet a konyhában, használhatjuk turmixba, sütéshez, zabkásába, de akár süteménykrémként is tökéletesen szuperálhat.
Folyékony nutella – avagy mogyorós kakaó ital
Nem annyira pénztárca barát, de a mesterséges kakaó porokból készült reggeli kakaót kiválthatja néhanapján ez az otthon elkészíthető ital.
1 csésze nyers, sótlan törökmogyorót áztass be egy éjszakára. Áztatás után – a mandulához hasonlóan – távolítsd el a barna héjat, öblítsd át és 3 csésze vízzel turmixold simára, ezután szűrd át konyharuhán, majd pár szem datolyával és 2 evőkanál (cukrozatlan) kakaóporral turmixold át újra.