Az egyre inkább modernizáló világban divattá vált a vegán étrend követése. De számtalan egészségünkre hasznos előnye lehet, hogyha vegán étrendet követünk, vagy legalább néhány étkezési szokást becsempészünk az életünkbe.

Az egyik jótékony tulajdonsága a növényi italok fogyasztása, amely mind a vegánok, a tejallergiások vagy csupán azok is fogyaszthatják, akiknek az emésztésével problémák vannak. Hátránya viszont, hogy az boltokban horribilis áron lehet ezeket az italokat megvásárolni, illetve olyan ízfokozókat, stabilizátorokat és egyebeket tartalmaz, amelyekre szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége. Megoldás lehet számunkra, ha mi magunk otthon elkészítjük. Hoztunk néhány receptet, amely költséghatékonyabbá teheti a tudat táplálkozásunkat.

Rizstej

Nincs hozzá másra szükség csupán rizsre és vízre. Az egyik legolcsóbb otthon elkészíthető növényi ital recept. Ha szeretnénk édeskésebb ízt elérni, akkor még datolyára lesz szükségünk.

Kb. 100 gramm főtt rizst – ajánlott barnarizst használni, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthassák – és 2 csésze vizet turmixoljunk össze, ha édesítjük akkor a datolyát is dobjuk bele. Addig mixeljük, amíg nem lesz teljesen sima a textúrája, ezt követően át kell szűrni vagy konyharuhán, vagy textil szalvétán. Fogyasszuk el 3-4 nap alatt.

Zabtej

Egy nagy csésze zabpelyhet áztassunk be minimum félórára vízbe, de akár egy egész éjszakát is ázhat. Az áztatás után öntsük le róla a vizet (érdemes szűrőt használni hozzá), majd a rizshez hasonlóan 3-4 csésze vízzel összeturmixoljuk a zabot és konyharuhán átszűrjük. Szintén édesíthetjük datolyával vagy nádcukorral is akár.

A konyharuhában maradt átszűrt zab tökéletes smoothie-hoz, sütemények tésztájába vagy akár joghurttal reggelinek is tökéletes.

Kókusztej

Szintén gyors és olcsó. Nem szükséges hozzá valódi kókusz, bőven elég lesz egy csésze reszelék, amelyet 4 csésze vízzel összeturmixolunk, majd a fentebb említett módon átszűrjük. Hűtőben 3-4 napig is eláll.