Számtalanszor ecseteltük már, hogy milyen fontos a tudatosság az élet különféle területein. Most néhány pontba összeszedve szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a zöldebb háztartás vezetésére.

  • Vásárolj kevesebbet!

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy érzelmi alapon többet vásárolt a kelleténél, és olykor a kukában végezte. Ezeket a baklövéseket úgy tudjuk elkerülni, hogyha felkészülünk a bevásárlásra és listával indulunk neki. Szokták mondani, hogyha éhes az ember inkább ne menjen vásárolni, mert akkor azt is leemeli a polcról, amit nem kellene. De ha érzelmi hullámvasút az életünk akkor előbb fussunk egyet mielőtt egy boltba tévednénk és felesleges pénzszórásba kezdenénk.

  • Igyál csapvizet!

Sokan úgy vélik, hogy a csapból folyó víznek az egészségre káros hatásai vannak, s ezért vásárolják inkább literszámra a PET-palackos vizeket. Csak, hogy tudd! A palackok legyártásához 3× annyi vízre van szükség, mint ami a palackba kerül és ennek fejében a gyártás során keletkezett szennyvíz használhatatlanná válik. 1-1 palack víz megvásárlásakor igazából a kifizetett összeg 90%-a a palack miatt megtérítendő, amit használat után eldobunk. Ha te is tartasz a csapvíztől akkor inkább szereltess a csapra szűrőt vagy használj szűrőkancsót, amelyek még akkor is pénztárcabarátabb megoldás, mintha literszámra vennénk a palackokat.

  • Mondj nemet a műanyagcsomagolásra!

Ha a konyhánkban van spájzunkba betérve kinyitnánk 1-1 szekrényt vagy fiókot tuti biztos, hogy minden háztartásban találnánk egy műanyag éthordókkal és dobozokkal megtöltött verziót. Ez persze nem feltétlen akkora baj (nyilván műanyag és műanyag között is van különbség, de ezt már egy korábbi cikkünkben kifejtettük), viszont, ha tehetjük akkor távolról kerüljük el a folpack, alufólia és még a szalvéta használatát is. A meglévő edényeink épp elegendőek ezek pótlására is, illetve többet ártanánk vele hogyha a felhalmozott készletet a hulladékmentesség jegyében csak úgy a kukába hajítanánk.
Természetesen rengeteg alternatívája van a műanyagcsomagolásnak, amely nem káros környezetünkre, mint pl..: méhviasz, vászonzsák, szendvicskendő vagy konyharuha is akár. Ha pénzt takarítanánk meg akkor ezeket akár saját magunk is elkészíthetjük és a praktikusság jegyében vegyük figyelembe azt is, hogy ezek mosható és tudatos variánsai a műanyagnak!

  • Készítsd el otthon az ennivalód!

Nem is gondolnád, hogy mekkora terhet veszel le a környezetedről, ha te magad készíted el otthon az ebéded, illetve vacsorádat. Ha szánsz magadra egy kis időt akkor nem csak környezeted lesz hálás, hogy csökkented a kukába kerülő elpazarolt élelmiszer mennyiséget és a felesleges fosszilisüzemanyag használatot, de egészséged is örvendezhet. Hiszen, ha te válogatod össze az alapanyagokat akkor nem kell aggódni mit eszel és vajon az emésztésednek megfelelően készítették-e el a rendelt tésztát… Az otthonfőzés nem csak, hogy jó és egészséges, de hulladék- és műanyagmentet is!

  • Használj saját, otthon elkészített tisztítószereket!

Nyilván minden háztartás egyik alap felszereltsége a „tisztítószergyűjtemény”. Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen kritériumoknak tesznek eleget. Legyen olcsó, de hatásos és még a környezetre is legyen tekintettel egy-egy fújás a legjobb és legerősebb vegyszerből?! Ahogy már korábban is találkozhattatok oldalunkon a JollyJoker megoldással, az ECETTEL. Nem kell semmi más, hiszen az ecet a háztartásban mindenütt megállja a helyét, legyen szó mosás, főzés, fertőtlenítés, WC tisztítás, vízkőoldás az ecet mindig maximálisan teljesít. Ha a szaga miatt tartózkodunk tőle akkor ne ez miatt vessük el, hanem próbáljuk meg számunkra kellemes illatú illóolajjal és egy kis langyosvízzel oldatot készíteni és utána nem lesz más tisztítószerre szükség a lakásunkban!

Előző cikkA konyhai zöldség- és gyümölcs maradéknak is hasznát veheted!
Következő cikkLakásillatosító házilag