Egyre inkább érezhetjük úgy, hogy társadalmunk a divatizálás irányába halad még a táplálkozás tekintetében is. Sokan térnek át hús- vagy mindenmentes táplálkozásra, de ez korántsem az aktuális trendek követéséről szól.

Az ENSZ szerint a növényi alapú táplálkozás segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, továbbá segítheti az üvegházhatású gázok csökkentését.

Az ENSZ által végzett kutatások alátámasztották azt a tényt, hogy a sok hús- és tejfogyasztás növeli a globális felmelegedést. (A tíz legkárosabb élelmiszerről szóló írásunk ITT OLVASHATÓ.) Az állattartás következménye, hogy keletkező gázok kibocsátása nagymértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Vagyis megoldást jelenthet, ha az étkezési szokásainkon – akár kismértékben is – változtatunk.

Mégis hogyan hat a húsfogyasztás a klímaváltozásra?

A folyamatosan emelkedő hőmérséklet, a megnövekedett csapadék és az egyre inkább szélsőséges időjárás hatással van a növényekre és az állattenyésztésre. Az élelmiszer-előállítás nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, míg a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A globális felmelegedéshez pedig szintén hozzájárul az állattenyésztés, hiszen a kiirtott erdők nélkül nem lenne legelő az állatok számára.

Nem az a cél, hogy minden ember mondjon le a húsról, de kezdetben jó lenne, ha rájönnénk: legalább redukálni kellene a fogyasztást magunk és környezetünk érdekében.

Előző cikkMiért érdemes kirándulással tölteni a szabadidőnket? Mutatjuk!
Következő cikkMire is jó a bőrdörzsölés?