A koraszülés kockázatával a terhesség alatti légszennyezésnek való kitettség összefüggésbe hozható, mivel a szennyezett levegő növeli a mérgező vegyi anyagok mennyiségét a vérben. A vérbe került mérgező anyagok stresszt okoznak az immunrendszerben, ami a magzatot körülvevő méhlepény gyengítésével koraszüléshez vezethet. A koraszülés pedig mind rövid, mind hosszú távon növeli a baba egészségügyi szövődményeinek kockázatát.

A fosszilis tüzelőanyagok erőművek, személygépkocsik és teherautók általi kibocsátással olyan szénszennyezést eredményeznek, amely előidézi a légszennyezést, beleértve a részecskéket, a PM-et és az ózont. A levegőben szuszpendálható, lebegő apró részecskék mélyen belélegezhetők a tüdőnkbe, és növelhetik a baba koraszülöttségének kockázatát.

A State of Global Air 2020 jelentés megállapítása szerint, a légszennyezés okozza az újszülöttek halálozásának 20%-át, 2019-ben csaknem 500 000 csecsemőhalált, világszerte. Ez leginkább az alacsony születési súly és a koraszülés szövődményeihez kapcsolódik.

Egy kínai tanulmány azt is megállapította, hogy a magasabb szintű PM2,5 belélegzése a meddőség nagyobb valószínűségével jár együtt. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának mérséklése csökkentheti a szénszennyezést és a hagyományos légszennyezést, amely a legnagyobb kockázatot jelenti mind az anyák, mind a csecsemők számára.

A beltéri levegő minősége ugyanilyen fontos

A belső levegő szennyezettsége a terhes nők és a fejlődő magzatok számára is problémát jelenthet. Ennek számos fő forrása van, beleértve a beltéri fa elégetését, a penészgombát és a cigarettából, e-cigiből vagy más dohánytermékekből származó füstöt.

A levegőszennyezés természetes szellőzéssel is bejuthat otthonunkba, nemcsak nyitott ajtókkal és ablakokkal. A természetes szellőztetés útján bejutnak a lakásba a PM2,5 részecskék is. A légköri szennyezések között a legveszélyesebb az emberi egészségre nézve a PM2,5 molekula, melynek hosszan tartó belélegzés során bekerül a tüdő mélyebb részeibe, és felszívódik a véráramba, növelve a légzőszervi és keringési betegségek kockázatát, valamint tünetei súlyosbodását.

Lakóhelyünk, munkahelyünk légterének szennyezettségéről levegőminőség-figyelők weboldalain tájékozódhatunk.

A hosszú távú kedvezőtlen hatás sokszorosan magasabb kockázat

Légszennyezettség kitettség esetén koraszülésre leginkább veszélyeztetettek az asztmás nők, s azok a kismamák, akik olyan területeken élnek, ahol folyamatosan nagyobb a szennyezés, így hosszú távon magasabb a szervezetükben a stressz szintje, mely növelheti a kedvezőtlen születési kimenetelek kockázatát.

Hogyan tudjuk korlátozni a részecskeszennyezésnek való kitettségét környezetünkben?

Az otthonunk közelében lévő levegő szennyezettségi szintjét ellenőrizhetjük online eszközök, például airnow.gov segítségével. Ha magas a légszennyezettségi szint, a levegő nem biztonságos, ezért tartózkodjunk bent, és kerüljük az erőteljes kültéri tevékenységet, kerüljük az edzést vagy a hosszú idejű tartózkodást a szabadban, főként a nagy forgalmú területek vagy főbb autópályák közelében.

Kerüljük el otthonunkban és környékén az égetést, beleértve a cigarettát, az e-cigit, a füstölőt és a fát is. Természetesen a fa égetése megfelelően szellőző kandallóban vagy kályhában nem okoz problémát.

Fontoljuk meg a természetes alapú háztartási tisztítószerek használatát, hogy elkerüljük a levegőben terjedő vegyi irritációkat.

Fontoljuk meg a légszűrő használatát otthonunkban.

Előző cikkFényt az életünkbe – de pénztárcabarát módon!
Következő cikkNem kerül semmibe! – erdei wellness
  • Környezettudatos életmód

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét