Társadalmunk egyik legelterjedtebb népbetegségévé vált a laktózérzékenység. Ha kialakul akkor alapvetően egy gyógyíthatatlan állapot áll fenn egész életünkben, de tudatos táplálkozással megelőzhető lehet.

A laktózérzékenység alap tünetei az alhasi fájdalom, a puffadás, szélgörcsök, böfögés, hasmenés, hányás. Ezek a tünetek mind azért jelentkeznek, mivel a szervezetünk nem képes feldolgozni a tejben és a tejtermékekben található tejcukrot, vagyis laktózt.

Sokan szokták keverni a laktózérzékenységet a tejallergiával, de fontos leszögezni, hogy a kettő nem egy és ugyanaz. Míg a laktózérzékenység során a tejcukor nem tud megemésztődni és ezáltal emésztési panaszokat okoz, addig a tejallergia egy sokkal súlyosabb betegség. Tejallergia esetén szervezetünk ellenanyagot termel a tejfehérjével szemben, ami torokirritációt, bőrkiütéseket, asztmatikus tüneteket okoz.

A laktózérzékenységnek három fajtáját különíti el az orvostudomány. Van a veleszületett, amikor még az újszülött vékonybelében nem termelődik laktáz enzim. Ez genetikai hátterű és eredetű betegség.

A második formája az elsődleges, ami a hozzátáplálás időszakában mutatkozik. Ilyenkor a laktáz enzim termelése jelentősen redukálódik, amely a felnőttkori megjelenést okozhatja.

Harmadik fajtája a másodlagos forma, amely a szerzett formája. Kiválthatja megbetegedés, gyógyszerszedés vagy akár sérülés is.

A tehéntej helyettesíthető növényi alapú italokkal, vagy ha úgy tetszik növényi tejjel. Nem csak azoknak ajánlott, akik laktózérzékenységben szenvednek, hanem bárkinek célszerű lehet. A növényi fehérjékkel szemben az állati fehérjék gátolják az emésztésünk megfelelő működését, ebből következtetve székrekedés alakulhat ki. Érdemes inkább növényi tejre váltani, amit akár mi magunk is elkészíthetünk!

Előző cikkNövényi tejek házilag 2.0
Következő cikkDuguláselhárítás házi praktikákkal