Társadalmunk egyik legelterjedtebb népbetegségévé vált a laktózérzékenység. Ha kialakul akkor alapvetően egy gyógyíthatatlan állapot áll fenn egész életünkben, de tudatos táplálkozással megelőzhető lehet.

A laktózérzékenység alap tünetei az alhasi fájdalom, a puffadás, szélgörcsök, böfögés, hasmenés, hányás. Ezek a tünetek mind azért jelentkeznek, mivel a szervezetünk nem képes feldolgozni a tejben és a tejtermékekben található tejcukrot, vagyis laktózt.

Sokan szokták keverni a laktózérzékenységet a tejallergiával, de fontos leszögezni, hogy a kettő nem egy és ugyanaz. Míg a laktózérzékenység során a tejcukor nem tud megemésztődni és ezáltal emésztési panaszokat okoz, addig a tejallergia egy sokkal súlyosabb betegség. Tejallergia esetén szervezetünk ellenanyagot termel a tejfehérjével szemben, ami torokirritációt, bőrkiütéseket, asztmatikus tüneteket okoz.

A laktózérzékenységnek három fajtáját különíti el az orvostudomány. Van a veleszületett, amikor még az újszülött vékonybelében nem termelődik laktáz enzim. Ez genetikai hátterű és eredetű betegség.

A második formája az elsődleges, ami a hozzátáplálás időszakában mutatkozik. Ilyenkor a laktáz enzim termelése jelentősen redukálódik, amely a felnőttkori megjelenést okozhatja.

Harmadik fajtája a másodlagos forma, amely a szerzett formája. Kiválthatja megbetegedés, gyógyszerszedés vagy akár sérülés is.

A tehéntej helyettesíthető növényi alapú italokkal, vagy ha úgy tetszik növényi tejjel. Nem csak azoknak ajánlott, akik laktózérzékenységben szenvednek, hanem bárkinek célszerű lehet. A növényi fehérjékkel szemben az állati fehérjék gátolják az emésztésünk megfelelő működését, ebből következtetve székrekedés alakulhat ki. Érdemes inkább növényi tejre váltani, amit akár mi magunk is elkészíthetünk!