A jobb idő beköszöntével egyre többen megyünk a szabadba feltöltődni, kikapcsolódni. De az iskolák végezetével az osztálykirándulások száma is meggyarapszik, elkezdődnek a nyaralások és ezek mind azzal járnak, hogy a szabadban vagyunk a kullancsokkal együtt.

Rengeteg kullancsriasztószert lehet vásárolni patikákban, drogériákban, de nem biztos, hogy a legjobb döntés lenne a részünkről az egész családot vegyszerrel permetezni. Inkább, ha tehetjük akkor szánjunk rá egy kis időt és készítsük el mi magunk otthon, így legalább biztosak lehetünk, hogy valóban az van benne, amit mi magunk raktunk bele.

Hoztunk most néhány receptet a kullancsirtásra:

  1. Sokan nem tudják, de az illóolaj nagyon hatásos védőszernek minősül a kullancsok ellen. Különösen a szegfűszeg és kétfajta kakukkfű illóolaj.
    Első receptünkhöz nem kell más, mint egy választott illóolaj és magas laurinsav tartalmú bázisolaj. Legjobb választás a kókuszolaj, hiszen kb. 50%-ban tartalmaz laurinsavat, ami taszítja a kullancsokat.
    Recept: 10 ml (kb. 200 csepp) bázisolajhoz adjunk kb. 6-8 csepp illóolajat. Ha elkészült az oldat akkor néhány cseppnyit kenjük a csuklónkra és a bokánkra is.
  2. Sokszor egyszerűbb és megnyugtatóbb, ha tudjuk, hogy a táskánkban van a spray, ami megóv minket, ezért hoztunk egy víz alapú receptet is. Nem kell hozzá más csupán 30 ml víz, 2 ml vodka vagy gyógyszertári alkohol, ami segíti az illóolajok beoldását, 7-7 csepp levendula, citrom vagy más kullancs elleni illóolaj.
    Ha az alapanyagokat összeöntöttük egy flakonba akkor csak össze kell ráznunk és más használható is, és még a ruhára is fújható.

Rengeteg egyéb illóolajjal is védekezhetünk a kullancsok ellen többek közt pl.: bazsalikom, szegfűszeg, citronella, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz, majoránna, menta. Széles a repertoár, szabadon választhatunk számunkra megfelelőt és még környezetünk is hálás lesz érte!

Előző cikkElgondolkodtató érvek az örökbefogadás mellett
Következő cikkUtazás háziállatokkal: alapvető tippek utazáshoz és nyaraláshoz