Ambivalens érzést kelt, hogy a magyarok tudása – mondhatni – nagy a környezettudatosságról, de ennek ellenére még mindig inkább a műanyagot preferáljuk. Míg a fém kevésbé környezetszennyező, ennek ellenére nem a csomagolóanyagok és a háztartási cikkek javarészt műanyagból készülnek. 

Érdekes, szemet feltáró kísérletet végzett a mindendoboz.hu, amivel ugyancsak ezt a tényt igazolták. Céljuk az volt, hogy népszerűsítsék az alumínium- és fémdobozok visszaváltását. Szomorú, hogy a fogyasztói szokások nem tükrözik a magyarok környezetbarát gondolkodását. A kutatás továbbá fényt derített arra is, hogy a vizsgált háztartások majdnem ¾-ében hetente legalább 3 db PET-palack gyűlik össze, míg fémdobozból ez a 3 db jelöl a legfelső értékhatárt. Ennek érdekes oka az lehet, hogy a szupermarketekben az italok csomagolásai több mint fele PET palackból készül, és csak ezután jönnek százalékos arányban a második helyen a környezetkímélőbb aludobozok.  

Tanulságos konklúziónak azt tartom, hogyha bármilyen italt vásárolunk vegyük figyelembe azt a tényt, hogy sokkal kevésbé szennyezzük környezetünket akkor, ha inkább fémdobozt emelünk le a polcról, mintsem papírt.

Forrás [Zöld ipar magazin (2020-szept-okt.)]
Előző cikkItaldoboz újratöltve!
Következő cikkHázilag illatosíts!
  • Környezettudatos életmód