Számtalan módja van a pörköltmaradék újrahasznosításának. Ha meguntuk az egyhangúságát, néhány perc alatt új ízekkel és formációkkal finom ételt varázsolhatunk.

A maradékhasznosítási ötletek segítségével a hétköznapi vacsorakészítésünk időigényét is jelentősen csökkenthetjük.

Hortobágyi húsos palacsinta

Ledaráljuk a pörköltet és adunk hozzá egy deci tejfölt. Az előre elkészített palacsintákat megtöltjük a pörkölt krémmel, felsodorjuk, vagy négyrét hajtjuk. Tűzálló edénybe rétegezzük, a tetejére pirosarannyal kikevert tejfölt és sajtreszeléket teszünk. Mikronhullámú sütőben 2-3 perc alatt átforrósítjuk.

Gulyásleves

Üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felengedjük vízzel. Sárgarépát, fehérrépát és zellert teszünk bele felkockázva vagy hasábokban. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint adagoljunk fokhagymát, majorannát, köményt. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a kockára darabolt krumplit. Ha a krumpli megpuhult, a leveshez adjuk a pörköltet és átforrósítjuk. Ha szükséges, gazdagíthatjuk leszűrt, átmosott konzerv babbal, tésztával, csipetkével. Néhány perces forralást követően a leves tálalható.

Melegszendvics

Ledarálhatjuk, de elegendő, ha csak villával áttörjük a maradék pörköltet. A kenyérből nagy szeleteket vágunk, majd megkenjük az áttört pörkölt alappal. Paradicsom karikákat, vékonyra szelt paprikát tehetünk rá, de gazdagíthatjuk hagymaszeletekkel , de akár keményre főtt tojáskarikákkal is. A tetejére sajtot reszelünk, majd az előmelegített sütőben átforrósítjuk, vagy ízlés szerint ropogósra sütjük.

Lecsós pörkölt

Szalonnával vagy a nélkül pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomot. Amint szétfőtt, adagoljuk bele a paprikát és pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután tegyük hozzá a pörköltet és forraljuk át. Ha szeretnénk, önthetünk bele felvert tojást, hogy dúsítsuk az ételünket.

Székelykáposzta

A felkockázott szalonna zsírját kisütjük, majd rátesszük a megmosott savanyított káposztát. Néhány babérlevelet és kevés vizet hozzáadunk, majd pároljuk 10 percig és hozzáadjuk a pörköltet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Főzzük további 20 percig, adjunk hozzá paradicsompürét és ismét forrajuk 5 percig. Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt.

Folytatjuk!