Melyek is azok a keresztesvirágú zöldségek? Brokkoli, karfiol, bimbós kel, káposzta. Nem véletlen, hogy szinte minden egészségügyi szakember ajánlja ezeknek a zöldségeknek a napi rendszerességű fogyasztását, hiszen tele vannak hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A keresztesvirágú zöldségekben található tápanyagok jótékony hatását több tudományos kutatás is alátámasztotta. Ezek a tápanyagok nagyon fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésének érdekében, ugyanis képes csökkenteni a magas vérnyomást, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is segítséget tudnak nyújtani.

Ezek a zöldségek képesek többféle mechanizmus révén felvenni a rákos sejtek terjedésével a harcot, ugyanis serkentik azon enzimek termelődését, amelyekkel képesek harcolni a rákkal; javítsák az ösztrogén szint optimális hatását és gátolják a rákkeltő anyagok képződését.

Egy amerikai kutató szövetség állítása szerint a rákosmegbetegedések kialakulásának 35%-a megelőzhető lenne helyes táplálkozással. Nem kell csak keresztesvirágú zöldségeket fogyasztani, de naponta 400 grammot az egészségünk érdekében javallott elfogyasztani.