Sokszor visszük a „szemetet” a piros kukához, tudván, hogy jó céllal válogatjuk otthon a lakásban szét őket. De minden esetben az újrahasznosítás jelentheti a megoldást? Vajon tényleg megmenthetjük, vagy legalább élhetővé tehetjük bolygónkat? Nos ebben talán most az italosdobozok – amiket sörökhöz, üdítőkhöz használnak – tárják fel beszűkült látáskörünket. Ma már a csapból is az folyik, hogy az újrahasznosítás nélkül mi magunk végzünk a természettel, hiszen egy alumínium doboznak közel 600 év kell ahhoz, hogy lebomoljon. Nem, hogy mi, de még szépunokáink sem élnék meg azt a kort.

Jogos a kérdés, hogy akkor mivel tehetjük jobbá az alu dobozok használat utáni „életét”, ha nem az újrahasznosítással.  

Kezdetben gondolkozhatunk az újrahasznosításban, ahogy nemrég egy magyar közgazdász csapat is tette, de nekik is be kellett látniuk, hogy a „recycling” nem kifizetődő megoldás, így inkább az  újrahasználásban rejtőzhet a megoldás. 

Évente Magyarországon egymilliárd alumíniumdoboz használódik el és kerül a kukákban, vagy jobb esetben Németországba utaztatjuk, hogy ott más alumínium dobozokkal (teljesen elszeparálva magától az alu-szeméttől) beolvasztják. Már ott elbukott a környezettudatosság, hogy az utaztatás üzemanyaggal történik, aminek elég káros üvegházhatású gáz kibocsájtása van. Mindenesetre az újrafeldolgozás nagymennyiségben egyelőre a németek tudják megvalósítani.  

Viszont, ez a magyar csapat az újrahasználás által kidolgozták, hogy minden alu-dobozt legalább egyszer még lehessen használni – ezzel is csökkentve az ökológiai-lábnyomunkat. Ha a sörös- vagy italos dobozokat újratöltjük valami másfajta anyaggal, akkor már jó úton haladunk. Itt a csapat nem élelmiszerben vagy italban gondolkodott, hanem olyan tisztítószerekre, amelyek teljesmértékben környezetbarát módon állítanak elő. De használatos lehetne még az autó samponhoz, virágtápokhoz, horgászati cikkekhez és sorolhatnánk még. Így a projekt az Alubaba nevet kapta, amelyben környezetet nem károsító tisztítószerekkel töltik újra a kiürült, jó állapotú aludobozokat.  

  • Az első problémát nem is az anyagi gondok jelentették, hiszen egy magyar befektető látott fantáziát a projektben, hanem az aludobozok tetőjének az eltávolítása okozta a fejtörést. De megalkottak egy gépet, amely tökéletesen végezte a dolgát. 
  • A második ugrólépcső a tisztítás és fertőtlenítés volt. Ki kellett dolgozni azt az eszközt, amely megfelelően végzi a dobozok sterilizálását. Ezt követte az anyag betöltése és a doboz lezárása, melyet a tejesdobozéhoz hasonló kupakkal oldottak meg, ami szintén újrahasznosítható.  

Érdekesség még, hogy mivel az előző logózást nem tudják eltűntetni, meg ami azt illeti felesleges is lenne, így a festett dobozra újrahasznosított körcímke kerül, ami jelöli az új anyag mivoltát.  

Az Alubaba sokkal inkább egy modern csomagolás technológia, ami a környezettudatosságot helyezi előtérbe, de egyelőre még így is nagyon kevesen haraptak rá a cégek közül, annak ellenére is, hogy a csapat több portfólióval készült a promótálásuk érdekében.  

Egy biztos, a csapat már tett valamit a környezetünkért és bolygónkért!

Forrás [Zöld ipar magazin (2021.júl-aug.)]
Előző cikkA folyami homokbányászat hatása az édesvízi ökoszisztémára
Következő cikkKörnyezetbarát csomagolás
  • Környezettudatos életmód

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét