Számtalan módon tehetünk a környezetszennyezés ellen konyhánk kialakítása során. A lakásfelújítást megelőzően alaposan tervezzük meg a használni kívánt anyagokat. Az üzletekben, gyártóknál keressük az újrahasznosítható verziókat. Konyhánk padlójának kialakításához használhatunk újrahasznosított fából készült anyagokat, így teszünk azért, hogy ne essenek áldozatul újabb fák a konyhánk burkolása során. Hasonlóképp járhatunk el a bútorok válogatása során, hiszen léteznek újrahasznosított anyagból készült módozatok. Ha kreatívak vagyunk és szeretünk barkácsolni, egyszerűen újítsuk fel a régi darabokat. Egyedi és különleges bútoraink lesznek, amellett hogy nem növeltük az ökológiai lábnyomainkat. A falak burkolásához is alkalmazhatunk környezetbarát anyagokat, a munkafelület kialakításához szintén használhatjuk ezeket a típusokat.

Konyhánk felszerelése

Háztartásunk leginkább energiaigényes területe a konyhánk. Alapos átgondolást igényel, hisz hosszú évekre rendezzük be, éppen ezért nem mindegy, milyen eszközöket, gépeket vásárolunk hozzá, mert az energiafogyasztásunkat ki is kell fizetnünk.

Nem csak kényelmi szempontok miatt szükséges a háztartásban a mosogatógép megléte. Rajtunk is múlik bolygónk vízkészletének alakulása, tegyünk azért, hogy kevesebb vizet használjunk el konyhai munkáink során. Erre bizonyítottan alkalmas a mosogatógép.

Gondoskodjunk a helyes megvilágításról, amely egyben energia megtakarítást is eredményez. Nagyon fontos, hogy a munkafelületek célzottan megvilágíthatók legyenek, így nem kell folyamatosan fényárban úsznia az egész konyhának.

Tévhit, hogy a mikrohullámú sütő több energiát fogyaszt, mint a gáztűzhely! Valójában a főzési energia 75-80%-át megspórolhatjuk, amikor a gáztűzhely helyett a mikrohullámú sütőnket használjuk.

Hűtőszekrényünket egy-egy bevásárlás után telezsúfoljuk. Ha teli egy hűtőszekrény, az energiafogyasztása megnövekedik. Beszerzés előtt gondoljuk át, tervezzük meg, hogy a következő bevásárlásig milyen alapanyagokra lesz szükségünk ahhoz, hogy a heti tervünkben leírt ételeket elkészítsük. Nézzünk utána, hogy ezekből mennyi van jelenleg otthon. Sokan vagyunk úgy, hogy az üzletekben próbáljuk kitalálni, mit szeretnénk adni a következő napokban családunknak reggelire, ebédre, vacsorára. Bevásárlás közben általában nem tudjuk biztosan, hogy bizonyos alapanyagokból épp van-e otthon, ezért biztonságképpen veszünk még belőle. Amennyiben ezek hűtést igényelnek, terheljük a gépet többletfogyasztással feleslegesen, hisz a következő vásárlás alkalmával is megvehetjük, így nem a saját háztartásunk energiafogyasztását növeljük a tárolásból adódóan. Gondoljuk át és írjuk is fel mit szeretnénk készíteni, mi szükséges hozzá, mi van ezekből otthon és miből mennyit kell vásárolnunk.

A csapra alacsony fogyasztású vízszűrőt szereljünk, ezzel csökkenthetjük a vízhasználatot. Ha csap csöpög, haladéktalanul javíttassuk meg, mert hatalmas vízmennyiség megy veszendőbe.

Az egyéb konyhai gépek, kisgépek kiválasztása során is érdemes előnyben részesítenünk az energiacsökkentett verziókat az alacsonyabb energiafogyasztás eléréséhez.

Konyhánk eszközeinek használata

A „zöld” konyhában mosható konyharuhát használunk, nem pedig papírtörlőt. A másik környezetünkben nagymértékben ártalmas, mégis uralkodó eszköz a háztartásainkban az alufólia, amelyet zárható edényekkel kiválóan tudunk helyettesíteni akár a sütőben, akár a hűtőszekrényben, ha tárolandó ételeinket zárható tárolóedényekbe helyezzük.

Kritikus pontot a bevásárlás során hatalmas mennyiségben felhalmozott műanyagok jelentenek. Kevés tudatossággal jelentősen csökkenthetjük ennek mennyiségét. Vásárláshoz vigyünk magunkkal mosható textilszatyrot, így nem lesz szükségünk műanyagzacskóra a csomagoláshoz. Ha tehetjük, ne vásároljunk műanyagba csomagolt, vagy műanyag palackban kapható termékeket.

A kiürült befőttesüvegeket, kávés és egyéb üvegeket használhatjuk az otthonunk más területeinek megszervezésekor. Jól alkalmazhatók apróbb tárgyak rendszerezésére, a dolgozószobánk irodaszereinek tárolására, de a műszaki apróságok is teret kaphatnak bennük.

Konyhánk hulladékterületének megszervezése

Bármenyire is tudatos vásárlók vagyunk, valamennyi hulladék bekerül a konyhánkba.

Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre. Kis szervezőmunkával kialakíthatunk kis edénykékből egy hulladékterületet, ahol kis dobozokban egymástól elszeparáltan gyűjtögethetjük az üveget, papírt, szerves hulladékot, műanyagokat.

Konyhánk tisztántartása

Használjunk környezetbarát tisztítószereket a műanyag flakonos, káros vegyszerek helyett. A szódabikarbóna és a mosószóda nagyon jó hatásfokkal működik.

A mosogatáshoz, általános tisztításhoz és felmosáshoz is használhatjuk a mosószódát, de a zsíros és égett foltokat is el tudjuk vele távolítja edényeinkről. (Alumínium edények esetén ne használjuk!)

Súrolószer helyett keverjünk el kevés vízzel egy kis szódabikarbónát, citromlével pedig tisztíthatjuk fémeszközeinket. Vízkőoldó helyett használjunk ecetet, de alkalmazhatjuk a mosogató tisztításához, a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő, vágódeszka szagtalanításához is. Kiválóan leszedi a vízkövet a kávéfőző alkatrészeiről és a vízforralónkat is karban tudjuk vele tartani. A só pedig az odaégett szennyeződések eltávolításában nyújt segítséget nekünk.

Ha feltétlenül szükségünk van egyéb tisztítószerekre, keressük az üzletekben a természetes alapanyagból készülteket, amelyeknek a csomagolása újrahasznosított műanyag lévén környezetbarát.

Mindezt miért?

Jelentős összegeket tudunk megtakarítani, emellett egy kis tudatossággal nem terheljük tovább környezetünket.

Előző cikkTudatos vízfogyasztás mellett csökkenthetjük vízszámlánkat
Következő cikkHa egyszer kipróbáljuk, mindig így fogjuk csinálni! No de mit?