A legtöbb otthonban találkozhatunk valamilyen illatósítókészülékkel, hogy kellemes illat fogadja az épp hazaérkezőket. De belegondoltunk abba, hogy mennyi károsanyagot juttatunk így be a szervezetünkbe?
Van egy tipikus kémiai anyag, ami szinte az összes mesterséges illatósítóban megtalálható, ez pedig a para-diklór-bezolt. Ez a máj és az idegrendszer rosszakarója. Minden egyes belélegzésénél ártunk vele magunknak, családunknak és környezetünknek.

Ezért érdemes saját kezűleg gondoskodnunk a jó illatról, és el kell felejtenünk a bolti, mesterséges illatanyagokat. Természetesen vannak olyan módszerek, amelyek házilag és 100%-ig természetes alapanyagokból pótolhatják a vegyszereket.
Az egyik legegyszerűbb otthoni praktika a szódabikarbónában rejlik. Ha egy kis tálkába szódabikarbónát szórunk, majd betesszük a hűtőbe akkor képes lesz semlegesíteni a kellemetlen szagokat. De alkalmazható lakásillatosításra is, ha cseppentünk rá néhány csepp illóolajat és kihelyezzük a szoba tetszőleges pontjára (Azt azonban fontosnak tartom megemlíteni, hogy csak olyan illóolajat válasszunk, amely 100%-os tisztaságú, és nem aromaolaj!).

De tovább megyek, ha van cicánk akkor még az alomba is szórhatunk egy kis szódabikarbónát: nincs rossz szag, és még kis kedvencünknek is kedvezünk a vegyszerek mellőzésével.
De ha nem nyerte el a tetszésünket, akkor sincs gond, hiszen készíthetünk akár teljesen természetes alapanyagokból zselés illatosítót is. Nem kell más csak víz, só, étkezési zselatin, ételfesték (elhagyható), illóolaj (100%-os tisztaságú).

2 dl vizet fel forralunk 1 tk sóval, majd 4 kanál étkezésikeményítőt a csomagoláson található útmutató szerint készítjük el. Ha elkészült akkor kis tálkákba öntjük, majd 2-3 csepp ételfestékkel megszínezhetjük, ha szeretnénk. De a kedvező illatot kb 30-40 csepp számunkra tetsző illóolaj fogja kiváltani. Egy éjszaka hűvös helyen való pihentetés után el is készült.

Tudunk szezonális illatokat is „gyártani”, vagy különböző hatóanyagúakat. Érdemes egy megfázásos időszakban teafa és citromfő olajat választani, hiszen antibakteriális és fertőtlenítő hatásuk van. Vagy hálószobába ajánlott levendula és kamilla illóolajból készíteni, hiszen nyugtató és álmosító erejük van.
Egyrészt lesz költséghatékony és természetes otthonunk, nem is gondolnánk, hogy milyen egyszerű vigyázni egészségünkre és pénztárcánkra.

Előző cikkKörnyezetbarát csomagolás
Következő cikkHogyan fejlődik a környezetbarát elektromos autógyártás?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét