A kertünkben csodákat művelhet az a sok-sok szerves hulladék, ami nap, mint nap keletkezik a konyhánkban. Az éves hulladéktermelésünknek mintegy a felét teszi ki a konyhai hulladékok, amelyek 30%-ban újrahasznosítható biohulladék.

Mit tegyünk?

Sokan azt gondolják, hogy a szerves hulladék újrahasznosítása bonyolult és időigényes feladat, pedig kis odafigyeléssel és a szokásaink apró átalakításával olyan hasznos anyaghoz juthatunk, amely szemet gyönyörködtető eredményt hoz majd kertünk életében.

Mivel tegyük?

Nincs szükségünk másra, csupán az elhatározásunkra és egy zárható edényre. Célszerű ugyanis a komposztálható konyhai hulladékot külön, zárható edényben tárolunk úgy, hogy rovarok ne férjenek hozzá. Ebbe helyezzük a szerves eredetű konyhai maradékokat.

Tökéletesen tudnak újrahasznosulni a

tojáshéjak,

a kávézacc,

a gyümölcshulladékok,

a zöldséghulladékok,

a főtt vagy nyers húsok,

a csontok,

a tészták,

kenyérfélék,

a rizs.

Miért tegyük?

Azokért az egészséges, ízletes zöldségekért, gyümölcsökért, amelyek a kertünkben teremhetnek. A csak természetes anyaggal táplált növényeink saját szervezetünkre

is jótékony hatással lesznek és még büszkék is leszünk kertünk szépségére és a környezetvédelemért tett lépéseinkre.

Hol tegyük?

Ha csak egy pici kis kertünk is van a ház körül, megtaláltuk a helyet, ahol kipróbálhatjuk azt, amit ezentúl mindig így fogunk csinálni.

Tervezzük meg, hol szeretnénk látni a következő évben csodás zöldségeket, azaz hova kerülhet a kertben egy ágyás. Készítsük elő a helyét, ássunk 25-30 cm mély gödröt. Nincs más tennivalónk, mint hogy a tojáshéjakat, a kávézaccot, a gyümölcshulladékokat, a zöldséghulladékokat, a főtt vagy nyers húsokat, a csontokat, a tésztákat, kenyérféléket, a rizst ebben a gödörben halmozzuk fel.

Ezeknek az anyagoknak egy része a talajszerkezetet javítja, mások olyan tápanyagokkal látják el a majd ide ültetendő palántáinkat, melyek nélkülözhetetlenek a fejlődésükhöz.

Rendszeresen forgassuk át egy megfelelő eszközzel a felhalmozott szerves hulladékot, majd amikor a gödör megtelik, földdel fedjük be. Eredményül kiváló termőföldet kapunk mindenféle anyagi befektetés nélkül, melyből gyönyörű, bő termésre számíthatunk.

+1 kerti tipp!

Kivétel nélkül minden háztartásban megtalálhatók és összegyűjthetők a wc papír gurigák. A kis palántáink kiültetésekor remekül hasznosíthatók. A kis hengerekbe helyezve ültessük el a növényeket, így a gyökerüket meg tudjuk védeni a talajban lévő kis rágcsálóktól, míg meg nem erősödnek. Később ezeket gond nélkül el tudjuk távolítani.

Előző cikkHogy működtessünk „zöld” konyhát?
Következő cikk„- Mennyi? – Harminc! – Mi harminc? – Mi mennyi?”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét