Minden gyógyszerkészítményen találhatunk szavatossági időt feltűntetve, amelyet minden esetben figyelembe kell venni. A szavatossági idő azt jelzi, hogy a készítményben lévő hatóanyagok meddig képesek a célnak megfelelően kifejteni hatásukat az emberi szervezetre. Az idő túllépése után elvesztik fizikai, kémiai, mikrobiológiai és gyógyhatású tulajdonságaikat.

De az időkorlát nem releváns, hiszen, ha nem megfelelően tároljuk a készítményeket akkor a hatóanyagok a lejárati idő előtt is kárba veszhetnek, azaz csökkenhet a gyógyszerkészítmény hatóanyagtartalma.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor 1-2 szem pirulával többet bevéve elérjük a várt hatást, hiszen ha elveszti egy adott gyógyszer az állagát vagy színét vagy akár ízét akkor olyan bomlási folyamatok indulhatnak el, amelyek mérgezően hathatnak szervezetünkre. Ezért tilos olyan gyógykészítmény fogyasztása, amelynek kicsit is bizonytalan a mivolta.

A szavatossági időt befolyásolhatják akár környezeti tényezők is, mint például a magas hőmérséklet, az UV fény vagy akár a magas páratartalom. Ezek tartósan való fennállása révén a gyógyszerek minőségi követelményei romolhatnak és károsító hatást válthatnak ki szervezetünkben, ha megváltozott hatékonyságú szert veszünk be egyes tünetek kezelésére.

Fontos tehát, hogy megfelelő módon tároljuk a kiváltott vagy vény nélkül kapható gyógykészítményeinket, illetve mindig ellenőrizzük a szavatossági időt, mielőtt bevennénk azokat.

Előző cikkFine dining – avagy gasztronómiai élmény
Következő cikkNövényi tej készítése házilag