A testmozgás lételeme az egészségünknek, viszont ha nem tudatosan végezzük akkor nagyobb kárt is okozhatunk sajátmagunknak, mint azt mi gondolhatnánk.

Sokan vagyunk hobbifutók és gyakran éljük át azt a bizonyos „flow” élményt, ami nem csak a fizikai létünket, de a mentális egészségünket is kordában tartja. A futás egyik alapja a megfelelő cipő, de nem elég csupán felvennünk és neki indulnunk, hanem figyelnünk kell a megfelelő megválasztására és a helyes viselésére is.

Hogy válasszunk futócipőt?

Futócipő vásárlásakor figyeljünk a teljes lábfejünkre: a lábujjakra, a középső részre és a sarkokra is.

A lábujjaknak legyen elegendő helyük a mozgáshoz, legalább egy hüvelykujjnyi helyet hagyjuk nekik, ezért érdemes egy félmérettel akár nagyobb lábbelit választani. A lábfej középső részét stabilan kell tartania a cipőnek, de ne legyen túl szoros. Fontos a kényelem. A sarkok nem járkálhatnak ki a cipőből, hiszen nem adja meg azt a stabilitást, amire szükség van futás közben.

Ha valamelyik feltételnek nem tudsz eleget tenni, akkor érdemes fél méretek eltérésével másikat próbálni. Ugyanakkor, ha egy adott márkánál nem tudsz eleget tenni minden kritériumnak érdemes másik márkával/gyártóval próbálkozni!

Amire még figyelni kell az a cipőfűző, hiszen annak módja megváltoztathatja a láb stabilitását és illeszkedését. Nagyon fontos, hogy mindig párhuzamosnak kell lennie egymással!