Bár még van pár hetünk az év egyik legnemesebb és nagy volumenű ünnepéjig, azért ilyenkor már sokan karácsonyi hangulatban és készülődésben élnek. A karácsony egy olyan harmonikus ünnep, amelyet világszerte szinte mindenhol ünneplik. A karácsonyi hangulat megteremtője a fenyőfa, ami díszeleg lakások millióiban.

De egy problémával minden évben meg kell küzdeniük azoknak, akik nem a mű vagy örökfenyőt választják. Bár úgy gondolom, hogy sokkal környezettudatosabb egyszer megvásárolni a műfenyőt és évekig használni, hiszen így fákat védhetünk meg, olyan fákat, akik a környezetünk jólétéért felelnek, de természetesen sokan vannak úgy, hogy az örökfenyő illúzió romboló, és nem lesz olyan meghitt az a pár nap, amit a családdal tölthetünk.

Nekik a legnagyobb feladatuk, hogy legalább karácsonyig nézzen ki valahogy a fa, és ne potyogtassa tele a lakást a kis tűleveleivel. Igaz, hogy vízkeresztig kellene épen tartani, de már az is csoda, ha szilveszterig húzza. Most hoztunk néhány tippet, hogy maradjon friss a fa még az ünnepek után is.

A legfontosabb, hogy jól válasszunk. Vagyis olyan fát kell kiválasztanunk, amit frissen vágtak ki. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben leellenőrizni, ha végig húzzuk az ujjunkat az egyik ágon és a tűlevelek a helyükön maradnak. Egy másik ellenőrzési mód lehet még ha a törzsét vizslatjuk végig, és ott, ahol kivágták nem ferde, hanem egyenes, mivel így sokkal könnyebben tudja felszívni a vizet és marad friss még sokáig.

Ha megvan a tökéletes fa, akkor a tárolására is nagyon oda kell figyelnünk. Olyan helyen kell vízbe állítanunk, ahol hűvös van, és naptól szinte teljesen el tudjuk zárni. Érdemes még vízzel permetezni a tüskéit, mert akkor még több helyről tudja magába szívni a vizet. Aztán ha eljött Szenteste napja, akkor érdemes olyan fatalpat választani, ami vízzel felönthető, hogy még tovább maradjon friss. De mielőtt felállítanánk a lakásban néhány centit le kell fűrészelni a törzséből, hiszen úgy frissülnek meg a fa pórusai.

Olyan pozíciót kell választanunk neki a lakásban, ahol nincs közelben se kandalló, se radiátor vagy bármilyen egyéb hőforrás, hiszen a kiszáradástól védjük a legjobban, illetve érdemes még olyan égősort választani, amely ledes, hiszen kevésbé tűzveszélyesek, mert nem tudnak felmelegedni – tehát a fa ágait sem kezdi el kiszárítani.

Ha biztosra akarunk menni, akkor lehet érdemes megfontolni a műfenyő tudatosságát, és egy téli séta kereteiben keresni pár olyan fenyőágat, amelyet a természet dobált le földre, így biztosítva a „karácsony illatot”.

Forrás [Éva-Advent magazin 2021/01]
Előző cikkHázi mosószer vadgesztenyéből
Következő cikkA salátán kívül mire jó még az ecet?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét