Földimogyoró héj hasznosítása

0
914

Környezetünk védelméhez kis dolgokkal is hozzájárulhatunk, és ezt akár a konyhánkban is kezdhetjük az ételmaradványok tudatos, kreatív felhasználásával.

Otthon televíziózás vagy pihenés közben gyakran fordulunk a földimogyorós vagy pisztáciás zacskóhoz és rágcsálással egészítjük ki a pihenőidőnket. Ekkor is élelmiszer-hulladék keletkezik a megmaradt héjakból.

De hogyan hasznosíthatsuk például a Földimogyoró-héjat?

A megmaradt héjakat, így például a földimogyoró héját nem műtrágyaként, de házi szerves talajtakaróként is hasznosíthatjuk. A száraz, napos területeken különösen hasznos, mivel a talaj vízelvezetését nem zavarja, ugyanakkor hozzájárul a talaj nedvességmegtartásához. A héjak hosszú ideig bomlanak le, ami védőrétegként, talajtakaróként, és nem műtrágyaként hasznos. földimogyoró-héj lebontja a kemény csomókat, ezzel javítva a talajszövetet.

Fontos azonban, hogy kísérjük figyelemmel, mert nem minden éghajlaton és környezetben használható, adott esetben baktériumok és gombák általános hordozója lehet, amelyek kárt okozhatnak a növényekben.

Előző cikkMennyi vízbe kerül egy liter palackozott víz?
Következő cikkDióhéj hasznosítása