A fascia egy olyan fehér hálós rendszer, amely beburkolja és elszeparálja szerveinket, izmainkat, idegeinket. Az épsége és megfelelő működése egészségünk érdekében az egyik legfontosabb dolog.

A fasciák közötti láncolatok felelősek bizonyos mozgásainkért. De fontos szerepet tölt még be a mechanikai és immunvédekezésben, a tápanyagraktározásában, az információszállításban és közvetetten az ízületek védelmében. 

Ahhoz, hogy ezeket a fascia láncolatokat karbantartsuk vagy működésüket serkentsük érdemes fokozottan időt szánni a nyújtási gyakorlatokra, illetve SMR hengerrel végezni a nyújtásokat. Így számos mozgásszervi megbetegedéstől óvhatjuk meg magunkat.

A gyakorlatok során fontos figyelembe venni, hogy a fasciák lassabban húzódnak össze és nyúlnak meg, tehát egy-egy gyakorlatot akár 3-5 percig is érdemes tartani.

Nem elegendő csupán a mozgás, hiszen a tápanyagellátást is biztosítani szükséges. Hiszen ez a fehér hálós szövet is vízből áll, így a kellő vízfogyasztás elengedhetetlen alapja egészségünk megőrzésének!

Előző cikkAshwaganda hatékonysága
Következő cikkFutás! De milyen a helyes viselet?