A hűvösebb időkben – különösen télen – érdemes a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírákat fogyasztani, mivel ilyenkor kevesebb a friss zöldség és gyümölcs. A csírafogyasztás viszont igényel némi elővigyázatosságot, még akkor is hogyha jó hatást gyakorol az egészségünkre.

Ha kedvet kaptunk a csíráztatáshoz, és otthon belevetjük magunkat, akkor nagyon fontos, hogy olyan magokat vásároljunk, amelyeket valóban csíráztatásra szántak. Ugyanis a vetőmagokkal ellentétben ezek a fajták nem tartalmaznak vegyszereket vagy különféle kemikália maradékokat.

A magok származására nagyon fontos odafigyelnünk, hiszen ha véletlen nem biztos forrásból vásároljuk akkor előfordulhat, hogy a kapott magok szennyezettek lesznek és ezáltal alkalmatlanok a csíráztatásra.

Mivel a szennyeződés leggyakrabban a magokban van, így a termesztett csíra is szennyezett lesz. Nem véletlen, hogy a WHO a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolja a csírákat.

Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerűek ne fogyasszanak csírát, még akkor sem, hogyha szinte biztosak a származási forrásban.

Ha boltban vásárolunk akkor mindig hűtött, friss terméket válasszunk, és ha picit is bizonytalanok vagyunk a szagában akkor inkább ne fogyasszuk el.