Talán nem árulunk el új titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy az ecet kiváló a háztartásban való takarításhoz, tisztításhoz. Gyakran kerül elő otthonunkban, hogy egy vízköves kávéfőzőt kitisztítsunk. Nem meglepő, hogy ezért az egyik legismertebb és talán a leguniverzálisabb zöldtisztítószer. Azok is használnak ecetet a takarítás során, akik nem is vezetnek zöld háztartást. De a vízkőoldáson és a salátaönteten kívül még azért elég sok mindenre alkalmazható.

Már csak ez az univerzális tulajdonsága miatt is egy sokkal zöldebb, környezettudatosabb választás lehet, mint bármelyik más olcsó vízkőoldó vagy öblítő. Ha egy picit szeretnénk tudatosabbak lenni, és a pénztárcánk mellett környezetünket is kímélni, akkor irány a sarki közért és emeljük le a polcról a 15-20%-os ecetet. Mivel az ecet – mint azt már jól tudjuk – remek vízkőoldó, emellett a szennyeződésektől is segít könnyen megszabadulni legyen szó vízben vagy zsírban oldódóról, de ráadásul antibakteriális is, szagtalanít és a ruhát színét is megőrzi minden vegyianyag használata nélkül. Nos, most már értjük, hogy miért zöld?

Alkalmazhatjuk gépi mosásnál öblítőként. Sokkal környezetbarát választás, mint bármilyen más fajta vegyi anyag, hiszen az öblítő – márkáktól függetlenül – bevonja a ruhák szálát egy anyagréteggel, ami sem a környezetünknek, sem a bőrünknek nem lesz kellemes. Mivel károsítja a vízi világot (és bőrünket is) ezért az EU-ban nem is kaphat ökocímkét. Jogosan merül most fel mindenkiben, hogy akkor ecetszagú lenne minden ruhanemű, de erre is létezik megoldás. Lehet használni természetes illóolajat vagy akár mosóparfümöt is.

Amiért még érdemes ecettel mosni az pedig az, hogy olyan színfixáló hatása van, ami egyáltalán nem fakítja a ruhákat.
Alkalmas még a WC tisztítására is. Ha egy kis ecetet öntünk a kagylóba, majd várunk néhány percet akkor meglepő hatást érhetünk el toalettünkön. Ha tovább fokoznánk, akkor még egy szódabikarbónát is bevethetünk a szebb és tisztább WC-ért.

Meglepetésükre, de sokan nem tudják, hogy az ecet tökéletes hajmosásra is. A sampon lúgosságát kiválóan ellensúlyozza. Természetesen nem tömény mennyiségben kell átmosnunk vele hajunkat, hanem higított állapotban.

Bármikor alkalmazhatjuk általános tisztítószerként. Érdemes egy szórófejes üvegcsét megtölteni ecettel és épp akkor használni, amikor szükséges. Legyen szó vízköves vagy zsíros felületről egyaránt. Használható még szagtalanításra is, mint ahogy fentebb említettük. Akár textíliák szagtalanítására, ha beáztatjuk vízzel higított vagy tömény ecetbe, majd utána kiöblítjük a számunkra megfelelő módon. Vagy ha hűtőszekrényünket szeretnénk semlegesíteni a szagoktól, akkor nem kell mást tennünk, mint ecetesronggyal áttörölni a belsejét, és megvárni, hogy a szúrósszag elillanjon.

De még mindig tudjuk fokozni a lehetőségeket, ugyanis még a penésszel is szembeszáll. Nem kell mást tenni, csak adni 4-5 percet, hogy hasson és a penésznek nyoma vész.


Talán most nem is soroltunk fel minden eshetőséget, hogy még mi mindenre jó az ecet, de talán mind otthonban szélesítettük a repertoárt az ecet mivoltáról. Egy liter ecet ára magáért beszél, sokkal kedvezőbb, mint bármelyik másik környezetbarát mosó- és tisztítószerek. Nem csupán pénztárcabarát, hanem valóban környezet, egészség és mosógép szempontjából is mérföldekkel jobb választás lehet a magunk és az egész család számára egyaránt.

Előző cikkFriss karácsony
Következő cikkMit tud a citromsav?