Ma már a kereskedelem számottevő része zöldre festéssel kívánja eladni a termékeiket, legyen szó ruházati cikkről, elektronikai vagy akár élelmiszer ágazati produktumokról.

A fogyasztókat könnyű átverni hogyha nincsenek tisztában a zöldre festés fogalmával és egy-egy marketing szöveget komolyan vesznek, amely környezetünk javulását ígéri számunkra, mint például „A lehető legzöldebb választás” szlogen.

Ezzel a felirattal többnyire tisztítószerek vagy elektronikai cikkek csomagolásán találkozhatunk, amely azt érezteti a fogyasztóval, hogyha azt emeli le a polcról akkor jobb döntést hoz a környezet számára, mint korábban vagy mintha más terméket választana.

De az már nem derül ki, hogy miben, mennyivel és kinek jobb. Ezek az állítások nem egyértelműek, hiszen egy termék környezetre mért hatását többféleképpen lehet megállapítani. Figyelembe vehető a víz használat, a CO2 kibocsátás, a használat utáni szelektálás. De az, hogy egy termék mennyire környezettudatos, az csakis a fogyasztótól válik valóban mérhetővé. Hiszen a vásárlón múlik az, hogy újrahasznosítja-e vagy megjavíttatja vagy csupán semmit sem nézve kidobja.

Ha összevetjük egy 10-20 évvel korábbi terméket egy ma korunkban forgalmazott – ugyan arra célra felhasználható – termékkel valóban azt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé környezetkárosító és sokkal inkább energiahatékonyabb. De ennek sajnos nem az az oka, hogy a gyártó nagyobb hangsúlyt fektetett önszántából a környezetre, hanem azok a szigorításoknak köszönhető, amelyet az EU vezetett és vezet be. Szigorodtak a felhasználható anyagokra és csomagolásokra vonatkozó előírások.

Figyeljünk hát, hogy mit emelünk le a polcról, hiszen a gyártó nem állíthatja a környezeti szempontok javulását egyetlen termékével sem kapcsolatosan, pláne nem ha a termeket már nem lehet megvásárolni. Csak abban az esetben hihetünk a vállalatoknak, hogyha a javulás jelentős és legalább az elmúlt öt évben történt.

Előző cikkÚj trend a szépségiparban: kúraszerű bőrápolás!
Következő cikkAshwaganda hatékonysága